De kommende andreårs-elevene Augusta Andreassen (16) og Johannes Sæterbø (16) er ikke veldig begeistrede over de nye fraværsreglene. Begge to har studiespesialisering på Kongsbakken vgs., og merker ikke at fravær er et problem blant elevene på skolen.

– Hvis det er noen som er mye borte fra skolen, så er det som oftest fordi de har aktiviteter de må prioritere. For eksempel hender det at de som driver med teater må være borte fra skolen noen timer i uka, forklarer Sæterbø.

De mener at de fleste videregåendeelever har en seriøs holdning til skole, og vil helst unngå å få fravær.

– Det er elevene som har valgt hva de vil gjøre på videregående, og hvis de ikke er motiverte nok til å møte opp til timene, så har de kanskje valgt feil programfag, sier Andreassen.

Les saken: 20 seksere og null timer fravær etter tre år på videregående

Ødelegger for idretten

16-åringene er aktive med svømming på fritida. – Vi er ikke blant dem som satser, men vi deltar på flere av de mindre svømmestevnene. Dessverre er det bare NM som gir gyldig fravær, forteller Andreassen. For å kunne være med på stevner må de ofte være borte fra skolen på fredager, men en fraværsgrense vil tvinge dem til å stå over flere stevner.

– Det er veldig dumt at mange idrettsutøvere ikke kan få trent så mye som de ønsker og trenger for å kunne satse. Spesielt hvis de likevel gjør det bra på prøver og har lært det de skal kunne. Da er det ikke alltid et behov for å bruke mer tid på det, sier Sæterbø.

Les saken: Foreldrene har tatt Leyton (13) ut av skolen for å satse på tennis

Behov for godt fraværssystem

Frode Hjort-Larsen er assisterende rektor ved Breivang vgs. og prosjektleder i fylkeskommunen for kvalitetsutvikling av videregående opplæring. Han er opptatt av at det skal være et godt system for å følge opp fravær.

– Fravær kan være en utfordring, og det er viktig å behandle hvert tilfelle individuelt. Det er alltid forskjellige årsaker til fravær, noe som gjør det galt å sette alle elevene i samme bås, konstaterer Hjort-Larsen.

Den assisterende rektoren innrømmer at han er usikker på om fraværsgrensen er en god løsning eller ikke. – En av farene er at elevene prioriterer oppmøte til timene fremfor å vise måloppnåelse i det faglige.

Les saken: Isaksen innfører fraværsgrense i videregående skole

Frykter manglende vurderingsgrunnlag

Hjort-Larsen frykter for at en fraværsgrense vil føre til at flere elever ikke får vurdering. Han forteller at det ikke er mye som skal til for å få null vurdering med en fraværsgrense på ti prosent.

– Videregående skole har mange totimersfag. Hvis du har udokumentert fravær to ganger i et av disse fagene i løpet av en termin så er det over ti prosent.

Om det vil fungere best med eller uten en fraværsgrense kan han likevel ikke svare sikkert på.

– Jeg må avvente med å konkludere til etter resultatene på høstens forsøk, avslutter han.

Rutinert: Frode Hjort-Larsen mener de har gode rutiner for fravær på Breivang. Foto: Thale Tøllefsen