Rudi Nikolaisen begynner virkelig å få en respektabel CV med tanke på hans produsentvirke. Tromsøværingen, som er mest kjent for sine musikalske bidrag sammen med blant annet Sivert Høyem og hans eget prosjekt Pistol og Bart, har nemlig produsert platen til artisten Röst.

Les anmeldelsen av Röst - Ghost Station

– Jeg traff han etter jeg hadde flyttet til Oslo. Det var en anbefaling som gjorde at våre veier krysset. Nå har det blitt plate, sier Nikolaisen som for tiden er bosatt i Tromsø.

Samler trådene

Og ifølge Nikolaisen er det akkurat anbefalinger det handler om når man skal overleve som innleid musiker og produsent. Er folk fornøyde sprer ordet seg.

– Det er ikke noe jeg gjør på fulltid, men når det kommer prosjekter jeg får lyst til å fargelegge kaster jeg meg over det. Det handler om å finne retningen og samle trådene slik at man kommer fram til en sound som både du og bandet er fornøyd med, sier Nikolaisen som selv er med som musiker på debutplaten til Röst.

Her finner vi også de tromsøbaserte artistene Kristian S. Olstad og Aleksander Kostopoulos.

– Det er ikke nødvendigvis en fordel å spille i band og være din egen produsent. Jeg synes at mange av de skikkelig gode tingene jeg har laget har kommet fra band og artister jeg aldri har spilt med. Det blir mer en slags konsulentjobb.

Får det beste ut av musikerne

Tidligere har Nikolaisen produsert plate for blant annet Mimmi Tamba, Peter Estdahl, Steinkast og det kommende albumet til Pil & Bue.

– Jeg tror jeg er flink til å få det beste ut av musikerne som er i studio. Vitsen med å hyre inn en produsent er jo ofte at et band på fire stykker har fire ideer om hvordan ting skal låte. En produsent skal da trekke dem i en retning slik at det blir en ryddig produksjon. Jeg krangler ikke gjennom noe, jeg foreslår.

Selv om mye av musikken er produsert i Oslo tror Nikolaisen at musikkbyen Tromsø nå har blitt så profesjonell at man kan leve av å være både musiker og musikkprodusent i nord.

– Violet Road og Hekla Stålstrenga klarer det. Men man må ha penger til å turnere mye og basere seg på at man ikke blir rik i begynnelsen. Jeg drømmer ikke om å ha et eget studio, dem er det nok av. Poppa-Lars, Per Martinsen og Øyvind Sjøvoll sitter i hvert sitt studio og lager store hits.

ARTIST: Debutplaten til Röst er produsert av Rudi Nikolaisen. Foto: Simon Skreddernes