Flyttesjauen er allerede godt i gang. Svarte plastsekker og pappesker står stablet opp etter veggene i de gamle lokalene til Norges Råfisklag, vis a vis Kystens Hus.

Også Norges sjømatråd er så smått på vei inn i de nye lokalene, fra kontorlokalene på Lanes. Innovasjon Norge, Fiskeridirektoratet, Lerøy Seafood legger beslag på store deler av kontorlokalene i tredje, fjerde og femte etasje, mens én hel etasje står fortsatt tom. Salmar, Fiskarlaget Nord, Hermes er eksempler på øvrige leietakere som vil komme inn i Kystens Hus etter hvert.

Spesiell stil

– 85 prosent av arealet er utleid. Hele sjette etasje er ledig. Det er veldig fine lokaler med utsikt over hele byen og havna. Vi har vært i dialog med potensielle leietakere og håper å få inn en aktør som kan leie hele etasjen, helst en med kystrelatert virksomhet, sier Alf-Erik Veipe, stabssjef i Norges Råfisklag og daglig leder i Stiftelsen Kystens Hus.

Han og administrasjonssjef Lena Pettersen i råfisklaget tar iTromsø med på en omvisning i bygget etter at det nå formelt er overtatt fra entreprenøren. Fortsatt er mange håndverkere i sving i alle etasjene for å gjøre seg ferdig med de siste detaljene. Begge synes arkitekten har valgt spennende interiørløsninger.

– Her er både betong, stål og glass. Det er litt røff og spesiell stil som er valgt. Man kan se både sveiseskjøtene og sporene etter sveiseflammene i metallet. Vi ser fram til å flytte inn etter å ha jobbet så lenge med prosjektet, og tror det blir bra for sjømatmiljøet vi jobber innenfor.

Akvariet forsinket

Kystens Hus eies av selskapet Stortorget 1 AS, hvor Norges Råfisklag eier 40 prosent av aksjene, Siva Eiendom Holding AS og Utstillingsplassen Eiendom AS 30 prosent hver. Bygget på 12.000 kvadratmeter har kostet rundt 350 millioner kroner, inklusive tomtekostnader. Totalt får vel 300 mennesker sin arbeidsplass i bygget.

– Det har vært mye detaljplanlegging og prosessen har tatt to og et halvt år. Nå kan vi senke skuldrene litt. Vi har holdt oss innenfor budsjettet og er i rute tidsmessig, bortsett fra akvariet, som er forsinket, sier Veipe.

Kystens Mathus legger beslag på hele første etasje, med blant annet Prix, Mydland, Dragøy, smoothiebar, kafé, restaurant, ferskvaredisk og rosinen i pølsa, landsdelens største akvarium.

Attraksjon

Akvariet som er 18 meter langt, 2 meter bredt og vel 2 meter høyt, blir en del av den utadrettede formidlingsvirksomheten som skal drives i andre etasje av Kystens Hus. Her skal både forsknings- og næringsaktiviteter tilknyttet kysten formidles til folk flest.

– Kystens Hus blir den sterkeste nærings- og kompetanseklyngen vi har på kysten. Akvariet skulle vært ferdig nå, men blir ikke ferdig før i oktober. Det har tatt litt lengre tid å lage de ti centimeter tykke akrylveggene enn planlagt. Akvariet skal både være en attraksjon for dem som er inne i bygget, mens skal også kunne ses fra utsiden når det er stengt her.

Midt i bygget er det laget et trappeamfi mellom første og andre etasje, som en del av formidlingsarealet i andre etasje. Nofima, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Havforskningsinstituttet, Barents Watch, oppdrettsselskapet Gratangen Laks og rederiet Hermes skal inn med sine aktiviteter.

Millionstøtte

– Sjømatnæringen skal vise seg fram og vi jobber også for å få inn landbruksnæringen og turistnæringen. Gratangen Laks skal kunne operere sine merder herfra og Hermes skal inn med blant annet en fullskala bru på en båt for å vise hvordan en moderne fiskebåt drives. Det blir mye spennende for både barnehager, skoleelever, studenter og andre besøkende, sier Alf-Erik Veipe.

Troms fylkeskommune har gjennom RDA-ordningen bidratt med 17 millioner kroner, mens Kystens Hus har skaffet tilveie like mye i private midler, for å realisere akvariet og formidlingsdelen.

AKVARIUM: Lena Pettersen og Alf-Erik Veipe i det som skal bli den store publikumsattralsjonen i Kystens Hus - akvariet. I oktober skal det være fylt med vann og fisk. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik
AMFI: Mellom første og andre etasje er et stort trappeamfi som skal brukes i forbindelse med forestillinger, matpresentasjoner og forskningsformidling. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik
STÅL OG GLASS: Interiøret er preget av både stål, glass og betong. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik
KJEMPELAMPE: Det finnes mange spennnende interiørdetaljer i Kystens Hus, som denne kontorlampen i maksiutgave. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik