– Det arbeides med avtaler om billige rom på byens hoteller, sier rektor Anne Husebekk ved UiT.

Hun forteller at de fikk til noe lignende i fjor, men at det var en spontan løsning.

– I år er det mer planlagt, og vi har tatt kontakt med hotellene god tid i forveien for å få det til.

Leif Tore Hanssen er eiendomssjef i Norges arktiske studentsamskipnad, og sier at de håper på at hotellene legger seg på en enda hyggeligere pris dette året.

– I fjor kostet det 450 kr for et rom, og det er egentlig litt dyrt.

Midlertidig løsning

Husebekk understreker at selv om de prøver å få til en rimelig avtale for studenter på hotellrom, er ikke dette en løsning som vil fungere i det lange løp for den enkelte student.

– Det er snakk om at studenter som ikke finner et sted å bo, skal få et billig tilbud i den første tida som student i Tromsø. Etter hvert må man jo se etter noe annet, men vi håper det kan gjøre studiestarten lettere for studenter ved UiT.

Les også: Forskningsprosjekter på UiT får millionstøtte

Andre alternativer

Hanssen forteller at det finnes flere tilbud for studenter som sliter med å finne en plass å bo.

– Vi har Sofahjelpen, som er en ordning der byens befolkning kan låne ut en sofa som soveplass til en boligløs student.

Han sier også at det finnes nødløsninger, dersom noen studenter fortsatt ikke har fått tak over hodet når studietiden har begynt.

– Det blir etablert nødovernatting, både i et undervisningslokale på Åsgård og på øvre Breivang. Der legger vi ut madrasser, så det blir et slags alternativ til teltliv. Det er ganske spartansk, men det er en løsning.

En bedre løsning er Bolighjelpa, ifølge Hanssen.

– Bolighjelpa går ut på at både leietakere og utleiere kan registrere seg, og så kan de få hjelp til å bli enig om et leieforhold. Vi kan være behjelpelig med å lage en kontrakt. Dette er ikke bare en bra for studenter som søker bolig, men det er også en flott mulighet for folk i Tromsø til å markedsføre sin hybel til studentene.

Les også: Stor interesse for lauvmakken

Oppfordring til Tromsøfolk

–Studentsamskipnaden har registrert 1.070 studenter som søker bolig denne høsten, og vi har 100 boliger vi kan tildele. Det betyr at omtrent én av elleve søkere får muligheten til å bo i studentbolig nå, forteller Hanssen.

Husebekk sier at selv om det hadde blitt satt opp mange flere studentboliger, ville behovet fortsatt ikke være dekket.

– Det kommer enormt mange studenter hit. Vi oppfordrer absolutt folk i Tromsø til å registrere seg hos Bolighjelpa dersom de har et rom eller en hybel de kunne tenke seg å leie ut.

Les også: Åtte av ti studenter får seg jobb

boligjakt: Bare én av elleve søkere vil kunne få studentbolig denne høsten. Foto: Terje Eiterå Foto: Jon Terje Eiterå
Oppfordring: Rektor Anne Husebekk ved UiT ber alle med en ledig hybel om å registrere seg hos Bolighjelpa. Også studenter kan registrere seg. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen