– Jeg syklet forbi Plantasjen på Kvaløyvegen torsdag kveld, da jeg plutselig så flere brune og svarte snegler på veien. En av dem var nesten 10 cm lang, forteller Erlandsen.

Han forklarer at han kjenner til mordersneglen via sin bestemor, som bor i Sør-Norge.

– Hun har masse problemer med dem i hagen, og hun har vist meg bilder. Så jeg er rimelig sikker på at det er dét det er.

Les også: Internasjonal ekspert skryter av Botanisk hage

Ikke vanlig i Tromsø

Arne C. Nilssen er professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø. Han mener det kan være snakk om en mordersnegle.

– Jeg skulle gjerne ha visst litt om størrelsen, og også sett undersiden av sneglen for en 100 % sikker identifikasjon. Brunskogsneglen synes nå å ha nådde det nordligste Norge, og i fjor ble brunskogsneglen funnet på Senja og i Alta. Fikk også inn et bilde av arten fra Vadsø i mai i år.

Han sier også at mordersneglen, eller brunskogsneglen som den også kalles, ikke er funnet i Tromsø hittil så vidt han vet.

– Det er viktig å få kartlagt om denne arten virkelig har etablert seg i området. Hvis folk finner den, så er det viktig at det er en målestokk når det tas bilder, og at undersiden også blir fotografert.

Les også: Denne karen møtte Hilde på kveldsturen: - Den var 10 cm lang

Fra Plantasjen?

Erlandsen tror det er en grunn til at han observerte sneglen på veien like ved Plantasjen, og ikke verken før eller etter på strekingen han syklet.

– Det er ganske åpenbart hvor den kommer fra. På Plantasjen får de jo planter langveis fra, så det kan godt hende at noen mordersnegler har fulgt med i leveransene.

Gartner på Plantasjen, Merete Evertsen, tror ikke det dreier seg om en mordersnegle.

– Jeg har jobbet sørpå, så jeg vet veldig godt hvordan mordersneglen ser ut. Vi har ikke observert den her, men muligheten fins jo. Hvis det er tilfelle så må vi selvsagt ta grep og fjerne den.

Les også: Donerer flere hundre blomster til de eldre

kartlegging: Professor Arne Claus Nilssen ber om at folk tar med sneglene levende til Tromsø Museum dersom de tror det kan være brunskogsnegle. Foto: Aleksander Torkle