Vi er inne i spennende tider innenfor helsesektoren. Flere lovendringer trådde i kraft 1. juli. Blant disse var det en lovendring som gir tannleger mulighet til å henvise pasienter til spesialisthelsetjenesten. Dette er en gladsak for både pasienter og leger av flere grunner.

For det første er det en forenkling av dagens ordning, hvor pasienten med en munnrelatert sykdom eller lidelse må gå fra tannlegen og via fastlegen for å henvises videre. Fastlegen må da undersøke pasienten for å vurdere behovet for henvisning og deretter eventuelt henvise vedkommende til spesialisthelsetjenesten. Dette er en tungvint prosess som må gjennomføres hver gang en tannlege mener at pasientens behov for nødvendig hjelp bare kan ivaretas i spesialisthelsetjenesten.

For det andre er det en endring som setter pasientens behov først, ved at de får raskere behandling enn de ellers ville fått. Dagens ordning medfører ekstra kostnader og ventetid, noe som kan være en belastning for den enkelte pasient. Vi vet at raskere behandling minsker sjansene for varige problemer i fremtiden, i tillegg til at det gir pasienten mulighet til å returnere til sitt «vanlige liv» på et tidligere tidspunkt.

For det tredje har endringen også betydning for legene som slipper unødvendig merarbeid. Dette frigjør mer tid til å kunne ta seg av andre pasienter. Med den nye ordningen tar man tannlegenes kompetanse bedre i bruk. Tannleger er den yrkesgruppen som har best og bredest kompetanse på sykdommer i munn, kjeve og tenner. De har altså mer enn godt nok grunnlag for å skulle kunne henvise videre på eget ansvar. Dersom en tannlege for eksempel skulle mistenke at en pasient hadde kreft i munnhulen vil den altså nå kunne henvise rett til spesialisthelsetjenesten, heller enn å gå via fastlegen.

Men for meg personlig er det viktigste poenget at den nye ordningen øker tryggheten til barn og unge som sliter med psykiske vansker som spiseforstyrrelser. Bulimi kan for eksempel lett oppdages av en tannlege. På generell basis bør en tannlege få en mistanke om spiseforstyrrelser dersom unge mennesker har unormalt dårlig tannhelse. Den nye ordningen vil gjøre det enklere å få spesialisthelsetjenesten på banen i slike tilfeller, noe som kan ha stor betydning med tanke på å ta tak i problemet på et så tidlig stadium som mulig.

Tannhelsetjenesten har allerede plikt til å sende bekymringsmelding til barnevernet om det skulle være grunn til å tro at et barn blir mishandlet eller opplever omsorgssvikt. Det er en naturlig ordning siden barn jevnlig er inne i tannhelsetjenesten for sjekk og behandling.

Regjeringen, med Bent Høie i spissen, leverer nok en gang på viktige tiltak for å gjøre hverdagen enklere for dem som trenger det mest. Med borgerlig styre får vi bygget pasientens helsevesen, med mindre byråkrati, raskere hjelp og behandling til pasientene og mer ansvar til kompetente fagpersoner.