Tromsø Høyres fjerdekandidat Erlend Svartdal Bøe kommer i tirsdagens iTromsø med intet mindre enn en tirade mot undertegnede. Han anklager meg blant annet for å ha påstått at friere skolevalg er «livsfarlig for samfunnet», og kaller min oppriktige bekymring for utvikling av A og B-skoler i Tromsø for «flåsete retorikk».

Vi er i gang med en valgkamp som til syvende og sist forhåpentlig skal ende opp i at folk bruker stemmeretten sin. Bøe og jeg er uenig i hvilket parti stemmen burde gå til, men vi er enige i at den burde brukes. I Tromsø brukte bare 64,8 % den under forrige valg, det vil si at 35,2 % – flere enn antallet som stemte Høyre – lot være å bruke stemmeretten. Særlig ungdom dropper å bruke stemmeretten.

Jeg tror ikke velgerne orker å bruke stemmeretten på politikere som krangler for krangelens skyld og som er mer opptatt av hvordan retorikken klinger enn hva motstanderen faktisk har ment. La oss heller diskutere politikk.

Her kommer derfor et redelig tilsvar blottet for personangrep og faktafeil. Forskjellene mellom Arbeiderpartiets og Høyres skolepolitikk er poeng nok i seg selv.

Det første og viktigste: Arbeiderpartiet kjemper for fellesskolen, og er mot privatskoler (Høyre kaller dette «friskoler», men vi snakker om det samme). Vi mener alle skoler bør være like gode, og nekter å gå med på at inntekt skal være en faktor når det kommer til hvor god utdanning elever skal få.

Vi vil satse på gode skolebygg, og kjempe for at elever ikke skal måtte gå på skole i brakker, slik elevene ved Solneset gjør i dag.

Vi mener det er viktig å gi alle elever tilrettelagt undervisning slik at de kan nå sitt potensial, og vi mener dette har sammenheng med antall lærere per elev. Derfor vil vi ansette 40 nye lærere i Tromsøskolen.

Vi vil la læreren være lærer- når elevene er på skolen. Og vi har tillit til at lærere vet bedre enn politikere hvor skoen trykker i deres arbeidshverdag.

Arbeiderpartiet vil heller satse på skole og unge enn på skattekutt og privatisering. For vi vet at å investere i elevene på skolen er å investere i framtida. Det er vår skolepolitikk.