Dyrebeskyttelsen i Tromsø tar inn dyr fra hele landsdelen, og jobber med å omplassere, sosialisere og gi dyr nye liv. Flere av dyrene Dyrebeskyttelsen tar vare på har vært utsatt for sykdom og levd under dårlige kår. Dette gjør at organisasjonen bruker flere hundre tusen i året på veterinærutgifter. Så langt i år har de brukt omtrent 450.000 kroner.

Over hundre katter

Organisasjonen har i dag omtrent 125 katter. Mesteparten av disse er i dag hos fosterhjem.

– Vi er veldig store i Tromsø, men tar mest inn dyr fra distriktene. Der kastreres dyr svært sjelden, sier Therese Simonsen Rye i Dyrebeskyttelsen Tromsø.

I dag har de omtrent 90 aktive fosterhjem, men det er behov for flere. Organisasjonen har også behov for penger, og lørdag inviterte de til åpen dag med et håp om å få begge deler.

– Kattene vi finner har ofte plager og sykdommer, og veterinærutgiftene er høye. Vi ønsker ikke å avlive dyr, og da må de behandles. Det er ikke uvanlig å få en faktura på 80.000 kroner fra veterinæren, sier Simonsen Rye.

Dyrt

Dyrebeskyttelsen får inn mesteparten av pengene sine fra grasrotandel. De får også litt støtte fra kommunen, samt donasjoner og gaver iblant.

– Og så har vi en del medlemmer, og vi får også inn penger fra å omplassere dyr, sier Simonsen Rye.

Hun forteller at utgiftene ser ut til å øke for hvert år.

– Vi har hatt en trygg og god økonomi i flere år, men utgiftene øker hele tiden. I fjor hadde vi veterinærutgifter på omtrent 600.000 kroner, og i år ser det ut til å bli mer, sier hun.

Bare de siste fire ukene har Dyrebeskyttelsen fått inn 20 katter fra ulike plasser i landsdelen. Sommeren er høysesong for organisasjonen, og det er i juli og august de har mest å gjøre.

– Hvert år har vi flere tragiske historier, sier Simonsen Rye og legger til:

– I Tromsø har folk blitt flinke til å ID-merke og kastrere dyrene sine, men i distriktene må man bli flinkere til slikt.