Lørdag samlet Tromsø veteranvognklubb flere av sine medlemmer for «Veterankjøretøyenes dag», og i en lang rekke gjennom Storgata sto flere kjøretøy i alle farger og fasonger. En av dem var Jan Sørensens Chevrolet fra 1931.

Mye historie

Bak flere av disse bilene ligger det gode historier. Sørensen kjenner godt til historien bak hans Chevrolet Independence Phaeton.

– Denne bilen ble kjøpt ny i Tromsø av drosjeeier Larsen som kjørte turister i Tromsdalen på 30-tallet. Senere ble den kjøpt av en tromsømann som tok bilen med sørover og restaurerte den. Jeg kjøpte bilen for seks år siden, sier Sørensen.

Nå er det kun på godværsdager at Sørensen setter seg bak rattet og kjører på tur.

– Jeg kjører ofte ned til hurtigrutekaia for å se på turistene som ankommer. Da får jeg like mange blikk tilbake, sier han.

Han forteller at han har gjort all reparasjon av bilen selv siden han kjøpte den.

– Det er enklere å gjøre ting selv med disse bilene enn de nye, kompliserte bilene, sier Sørensen.

Bilen er den nest eldste i veteranbilklubben – kun én eldre finnes, men den holder til i Bardu.

Dyr hobby

Stein Tjosaas stilte på treffet med to biler – en Saab fra 1970 og en Jaguar fra 1965. For å gjøre fremvisningen komplett, hadde han også tatt på seg dressen kona hans har sydd for å matche Jaguaren.

– I år er Jaguaren 50 år gammel, noe som er artig, sier Tjosaas som stolt viser fram bilen.

I motsetning til Jaguaren, var Saaben et vanlig syn i Tromsø før i tiden. Selv vokste Tjosaas opp med en slik Saab, men husker godt da han var ung og fikk høre om en Jaguar i byen.

– Jeg hørte da at det var bestefaren til Espen Lind som eide en slik, sier han.

Begge bilene er skinnende rene og godt tatt vare på. Selv mener bileieren at det ikke er mye arbeid. Pengene er ikke så viktig.

– Jeg betalte 65.000 kroner for Jaguaren, men har nok brukt omtrent 100.000 på å fikse den. Men det er greit, for jeg bruker ikke penger på så mye annet, sier Tjosaas.

Tromsø veteranvognklubb ble etablert i 1984. Klubbens formål er å samle entusiaster som ønsker å bevare og bruke gamle kjøretøy som er minst 21 år gamle. I dag har klubben omtrent 80 medlemmer.

84 ÅR: Denne bilen ble kjøpt ny i Tromsø på 30-tallet. Nå er Jan Sørensen stolt eier av en Chevrolet fra 1931. Til tross for sin alder, ser bilen ut som ny. Foto: H‡kon Steinmo
Jan Sørensens Chevrolet Independence Phaeton fra 1931. Bilen ble kjøpt ny i Tromsø av en drosjesjåfør, og ble brukt for å kjøre turister. Foto: Håkon Steinmo
MATCHER: Stein Tjosaas viser fram sin Jaguar fra 1965. For å matche bilen har Tjosaas på seg en dress hans kone har sydd spesielt for bruk i denne bilen. Foto: H‡kon Steinmo