For de fleste er kanskje ikke fridykking et særlig kjent begrep, men det håper Axel Schüller og fridykkervennene hans vil endre seg.

Fridykking er når du dykker uten tilgang på luftreserver – du må altså holde pusten. Og lærer du de riktige teknikkene kan du utvikle din egen evne til å holde pusten og finne roen under vann.

Jakter under vann

– Alle kan lære seg dette på noen dager. Men det er utrolig viktig å lære det av noen som kan det, og ikke bare hoppe uti det, sier Axel Schüller, som har drevet med fridykking i seks år.

Les også: Slik utnytter du Tromsømarka best mulig i ferien

Mange som driver med fridykking som sport gjør det for å teste kroppen – hvor lenge klarer man å være under vann, og hvor langt ned greier man å komme? Men Schüller og gjengen driver også med undervannsjakt:

– Vi dykker ned og samler skjell og skyter fisk med harpun. I tillegg har vi begynt å samle spiselig tang og tare. Dette er rekreasjon for oss, og vi utfordrer ikke egne grenser når vi driver undervannsjakt. Det er høyt fokus på sikkerhet.

Schüller forteller at hovedgrunnen til at de driver med fridykking er å komme seg ut i naturen og få tilgang til verden under vann. – Det er en fantastisk følelse å kunne sanke og fange sin egen mat.

Arrangerer kurs

Totalt er de omtrent ti stykker som drar ut på turer sammen i Tromsøområdet for å drive med fridykking. Nå ønsker de å utvide denne kretsen. 29.–30. juli arrangerer frivannsliv.no todagerskurs i fridykking, og dette er første gang tromsøfolk får denne muligheten.

Les også: Opprettholder forbud mot "Tirpitz"-dykking

– Kurset består av tre deler – en teoridel, en del der vi dykker i basseng, og en del der man får prøve seg i havet. Målet er å lære grunnleggende teori og teknikk, og å bli tryggere i vannet, sier Schüller, som selv skal være medhjelper på kurset.

Håper på større oppslutning

Fridykking i form av undervannsjakt er mer vanlig lenger sør i landet, men ifølge Schüller er det ingen grunn til at sporten ikke skal vokse, også i nord:

– Det er utrolig mange muligheter for undervannsjakt i Tromsø, og det er fortsatt mange nye steder å oppdage. Nord-Norge er ett av de beste områdene for undervannsjakt i landet.

Les også: Lover fortsatt friluftssatsing

– Dette åpner opp nye muligheter for friluftsliv i Tromsø. Det er allerede mange som går toppturer og driver med andre typer friluftsliv. Men det er også mange vakre steder å se under vann, sier Schüller.

UNDER VANN: Gjengen som driver med undervannsjakt skyter fisk med harpun, og sanker skjell og spiselig tare. Foto: privat Foto: Picasa
FANGST: Axel Schüller med en svær kveite han har fanget under vann. Foto: privat