Senere kom Idrettens hus i Narvik, men det er en annen historie. Etter den tid har jeg svømt i mange anlegg rundt om i landet; store og flotte, men kjempedyre. Alfheim er fortsatt der, med rimelig gode priser.

Bygget ligger staselig til, på en av Tromsø desidert mest attraktive tomter - flott og fritt med utsyn over det meste av byen. Alfheim har i alle disse årene, manglende oppgradering og bevilgninger til tross, vært selve svømmeanlegget i Tromsø og kommuniserer godt med et annet landemerket, nemlig Ishavskatedralen på Tromsdalssiden. Tromsø har her to unike bygg som alle andre byer i landet kan misunne oss.

Som gammel politiker er min store bekymring hva som vil skje med Alfheim dersom Badelandet på Templarheim blir realisert.

Jeg er overbevist om at det anlegg som da overleverer kanskje kan være Stakkevollan-anlegget, Alfheim har ikke en sjanse. Det er i det minste to grunner for dette; dels år med manglende vedlikehold og dels det forhold at det neppe vil være økonomi til å bære to og i hvert fall ikke tre anlegg i lille Tromsø.

Jeg vet at planlegginga på Templarheimen har foregått over år og at dette er hovedløpet for satsinga. Samspillet med andre idrettsanlegg er et viktig poeng. Men størrelsen - dvs. badelandsdelen - stiller spørsmål om prosjektet er gjennomførbart med en ganske dårlig kommuneøkonomi som vi ser nå. Troms Kraft-pengene er borte, ei heller er det vilje til å legge mer penger i kulturpotten, jmfr.  presset for å redusere eiendomsskatten.

Jeg er også klar på at et nytt skikkelig anlegg må komme i Tromsø, og det må minimum inneholde et 50 m basseng. Spørsmålet er bare hvor, og om det kan finnes et Columbi-egg som bevarer både Alfheim og gir oss anlegget.

Her fremføres dermed noen gode argumenter for å se på nærmere på Alfheim:

*Templarheim-prosjektet er usikkert. Stort løft og på ingen måte ferdigfinansiert. Kan stanse.

*Alfheim blir et problem og vil kunne gå fra å være en perle til å bli et fremskutt, falleferdig og ned-sarvet bygg - til skue for byen og tilreisende - store og små. Et skrekkens eksempel på hvordan kommunal unnlatelsessynd slår igjennom på verneverdig bygningsmasse. Her har begge hovedsidene i politikken et ansvar. Et skikkelig trekk for Tromsø som by!

*Fokus flyttes fra Templarheimen til Alfheim:

- Opprusting av eksisterende anleggsmasse skjer; vinduer skiftes, rammer lakkes, tak repareres, eksisterende bassen får malt fliser og nytt resirkuleringssystem i tråd med nasjonale standarder etableres.

- Det bygges et nytt 50 m basseng på tomta sør for dagens 25 m basseng.

- Det etableres sklier i deler av parken nedenfor, og parken i seg selv rustes opp.

- Stupetårn utover dagens høyde etableres i eksisterende eller ny bassengdel.

- Samdrift mellom Alfheim stadion og svømmeanlegget etableres.

- Parkering er et problem både ved Alfheim og på Templarheimen. Parkeringsanlegget/tunellen utvides mot sør og gode heissystemer opp til Alfheim etableres. Parkeringsbehovet dekker delvis behovene også til sentrum sør og TILs hjemmekamper.

Disse prosjektene kan deles i etapper og tas gradvis, men det bør iallfall utredes som samlet pakke. Kanskje kan anlegget på Templarheimen nedgraderes økonomisk noe i forhold til det omfanget en nå går for.

Følgende poster i Templarheim prosjektet kan iallfall vurderes kritisk: Bølgebasseng, Malstrøm, Surfebølge, Velværebasseng, Varmekulp. Barnebasseng forefinnes allerede på Alfheim.

Ja, jeg ser alle motforestillingen - for dyrt, for vanskelig, farlig i heiser og trapper osv. Men vi løser et problem; Riksantikvarens innsigelser, folks fortvilelse og risikoen for å få en skikkelig diamant i byens midte omgjort til en skraphaug.

Vi får til ting hvis vi vil!