– Jeg gleder meg til å starte. Det blir veldig spennende å treffe både barn og ungdom, og få muligheten til å følge dem over tid, sier Berg til iTromsø.

I fjor var hun ferdig utdannet helsesøster fra UiT-Norges arktiske universitet. Hun har siden i høst jobbet som tilkallingsvikar ved helsestasjonen i Tromsdalen.

– Jeg er veldig glad for å ha fått denne jobben. Da vi var ferdig utdannet ble vi forespeilet at det ville bli vanskelig å få fast jobb. Nå har jeg fått drømmejobben, sier hun.

Samtaler

I disse dager er helsesøstertjenesten i Tromsø kommune i full gang med å planlegge høsten. De har nå syv nye stillinger og det vil gi et kjempeløft i tjenesten.

Blant annet er det innført at alle elever i 3.-, 6,- og 8.-klasse, samt første året på videregående skole, skal få et tilbud om en samtale med helsesøster.

– Nå lager vi en plan for hva en slik samtale skal inneholde. Vi må vite hva vi vil med den, sier enhetsleder Greta Jentoft i forebyggende helsetjeneste i kommunen.

Alle tjenestene helsesøstre tilbyr er helt frivillige, men Jentoft tror at når elevene i de fire klassetrinnene blir invitert, vil flere komme til dem.

– Vi håper også at dette vil føre til at flere gutter kommer til oss, sier Jentoft.

Smitteeffekt

At elevene vet hvem helsesøster er og hvor hun holder til kan være avgjørende for om barn og ungdommer oppsøker hjelp når de trenger det.

– Ofte ser vi en smitteeffekt i klassene; når noen begynner å oppsøke oss, kommer det ofte flere, sier fagkoordinator Maren Weum for helsestasjon.

Helsedirektoratet anbefaler at det i barneskolen skal være 300 elever per helsesøsterstilling. I Tromsø har hver helsesøster hatt over det dobbelte antall elever. På ungdomsskolen er det anbefalt 550 elever per helsesøsterstilling, mens det i Tromsø har vært 651 elever. Med de syv nye stillingene endrer dette seg.

– Ved Tromsdalen skole har vi i dag 40 prosent dekning i henhold til måltallene til Helsedirektoratet. Fra høsten av er vi oppe i 90 prosent, sier avdelingsleder Britt Margareth Simonsen ved Kroken og Tromsdalen helsestasjon.

Ved Reinen, Skjelnan og Kroken blir det fra høsten en økning på 100 prosent antall timer det er en helsesøster ved skolen.

– Disse syv nye stillingene kommer elevene til å merke godt, sier Jentoft.

Planlegger: Maren Weum (t.v.), Greta Jentoft og Anette Karlsen Eines er nå i full gang med å planlegge helsesøstertjenesten til høsten. Foto: Tom Benjaminsen
Økning: Britt Margareth Simonsen (t.v.) og Lisbeth Karlsen har tegnet opp antall stillingsprosent hver enkelt av skolene på fastlandssiden har og hvor stor økningen blir til høsten. Foto: Tom Benjaminsen