Det er spesielt i skolehelsetjenesten det har manglet ressurser. I 2013 gjennomførte fagtidsskriftet Sykepleien en undersøkelse blant 1.500 helsesøstre i landet. Der kommer det fram at syv av ti helsesøstre sier de ikke har nok tid til å jobbe forebyggende med elever. Bare tre av ti sier at de har tid til å utføre alle lovpålagte oppgaver. Det er nye nasjonale retningslinjer som gir helsesøstrene flere oppgaver.

Mer oppfølging

Reduksjonen i liggetid på sykehus etter fødsel er merkbart for helsesøstertjenesten.

– Nå skrives mor og barn ut etter 48 timer, mens det kan ta tre-fire dager å komme i gang med ammingen, sier fagkoordinator Maren Weum for helsestasjon.

Nybakte foreldre skal ha hjemmebesøk av helsesøster innen de to første ukene etter fødselen. Flere trenger oppfølging over tid.

– Det er mer fokus på psykisk helse og tegn på barseldepresjon. I Tromsø er det om lag 1.000 fødsler i året, så det er mange familier å følge opp. Det krever mer tverrfaglig samarbeid om psykisk helse og vi ser et økt behov for psykologtjeneste i kommunen, sier enhetsleder Greta Jentoft i Forebyggende helsetjenester i kommunen.

Tre avvik

I Tromsø kommune har de tre avvik fra anbefalt program i Veileder for helsestasjonstjenesten. Enkelte konsultasjoner er sammenslått som 4 og 5 måneders konsultasjon til 4,5 måneder, 7–8 måneders og 10 måneders konsultasjon er slått sammen til 8–9 måneders konsultasjon og 17–18 måneders konsultasjon er ikke et rutinemessig tiltak for alle.

– Vi har i stedet valgt å ha «åpen helsestasjon» en gang hver uke på alle helsestasjonene. Hit kan foreldre komme innom uten timebestilling for å ta opp enklere problemstillinger, samt veie og måle. I tillegg gjennomføres det ekstra konsultasjoner i tillegg til de faste konsultasjonene der helsesøster eller foreldrene ser behov for det. Dette oppveier i stor grad de konsultasjonene som vi ikke gjennomfører eller har slått sammen, sier Maren Weum.

De siste fem årene er det også innført nye vaksiner i Barnevaksinasjonsprogrammet. HPV-vaksinen til jenter mot underlivskreft skal gis i tre doser.

Samlivsbrudd

Mange barn og unge opplever samlivsbrudd i familien. Helsesøstertjenesten har opprettet grupper på noen av skolene for barn som har opplevd samlivsbrudd.

– Det har vært grupper på mellom fire og åtte elever. Selv om samlivsbrudd er relativt vanlig i dag, så betyr ikke det at barna ikke kan oppleve det som vanskelig. I noen familier er det mye konflikt og barna har et høyt stressnivå. I gruppa snakker de med hverandre og hører hvordan de andre gjør det. Dette kan være med på å gjøre barna tryggere på seg selv, slik at de tør å si ifra til foreldrene hva de mener er det beste for dem, sier helsesøster Anette Karlsen Eines.

– Uetisk

Helsesøstertjenesten har også fått nye retningslinjer om veiing og måling. Alle elever i 3. og 8. klasse skal få tilbud om å veies og måles, men i Tromsø har man ikke hatt dette tilbudet til 8.-klassinger. Det ble forsøkt igangsatt, men ble tatt bort etter ett års prøvetid.

– Vi har ikke hatt kapasitet til å gjennomføre dette. En ting er å veie og måle, det hadde vi nok klart. Men vi har ikke kapasitet til å følge opp og det manglet gode oppfølgingstilbud. Dette gjelder både under- og overvektige. Om vi avdekker at en elev sliter, så kan vi ikke sende de ut av kontoret uten å følge det opp. Derfor synes vi det hadde vært uetisk å gjennomføre, sier Jentoft

Fra høsten blir helsesøstertjenesten styrket med syv nye stillinger.

– Om vi klarer å komme inn på et tidligere tidspunkt, før et lite problem har vokst seg stort, så vil vi det være bedre for den det gjelder og det vil spare samfunnet for ressurser, sier Jentoft.