Og mens Nordlandssykehuset kommer dårligst ut av alle sykehusene i landet med 77,3 dager, følger UNN med nest lengst ventetid på et snitt på 76,6 dager i første tertial av 2015. Helse Midt RHF har et snitt på 66,1 dager, Helse Vest har 68,2 dager og Helse Sør-Øst 70,9 dager. For UNN er dagens tall imidlertid en forbedring på 7 dager fra første tertial i 2013, da ventetiden var på 83,6 dager.

– Ventelistetallene fra rapporten er for spesialisthelsetjenesten i perioden første tertial i 2011 til første tertial i 2015 og gir et uttrykk for hvor lenge pasienter må vente på behandling, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H), som er medlem i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Gudmundsen er veldig glad for at ventetiden på UNN har gått ned, og tror det blant annet skyldes økningen i statsbudsjettet.

– Forklaringen er at de gjør en god jobb på sykehuset og de behandler flere. En slik aktivitetsvekst får ned ventetiden, sier han.

Enda forbedringspotensiale

I tillegg til økte midler, peker Gudmundsen på en systemendring som man ifølge han ser resultatet av nå.

– Regjeringen har igangsatt et pakkeforløp for 28 krefttyper som skal gi raskere diagnose og raskere iverksetting av behandling. I tillegg bruker man nå i større grad det private og ideelle for å avlaste sykehus og ta ut ledig kapasitet, sier Gudmundsen.

Han ser positivt på utviklingen, men er langt fra fornøyd med den nåværende ventetiden.

– 76 dager i snitt er lenge å vente i usikkerhet, og å få rask behandling er kjempeviktig både for enkeltindivid og samfunn.

Sterkt fokus på saken

Fagdirektør i Helse Nord RHF, Geir Tollåli, mener i likhet med Gudmundsen, at det er et sammensatt bilde som forklarer hvorfor ventetiden er lengst her oppe.

– Vi har et veldig sterkt fokus på å få ned ventetiden. Det har sammenheng med forbrukermønsteret, blant annet kan det være mange henvisninger fra fastleger, for lite tilgjengelige spesialister, for lite utnyttelse av kapasiteten, og så videre. Vi ligger nok lengst bak i løypa sammen med Helse Sør-Øst, men har gitt direkte ordre på et foretaksmøte om at alt som kan gjøres for få ned ventetid og fristbrudd, skal gjøres, sier Tollåli.

Lovendring fra november

Årets tall viser at totalt antall fristbrudd for første tertial 2015 er på 10.772 – mer enn en halvering fra 2011 –, mens antall rettighetspasienter med gyldig frist er på 222.059.

Også på UNN jobbes det med å korte ned ventelistene.

– Vi jobber for å forberede oss og alle avdelingene jobber systematisk med å korte ned ventelistene og få god orden på henvisningene. Vi har noen langtidsventende, men skal ikke ha langtidsventende, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord.

– Universitetssykehuset Nord-Norge er forberedt på den nye pasient- og brukerrettighetsloven som kommer 1. november. Den nye loven tillater ikke ventelister. Enten skal henvisningen vurderes innen fire uker og pasienten settes rett på time, eller så skal UNN finne time til pasienten på et annet sykehus, opplyser kommunikasjonsrådgiveren.

Kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord. Foto: Marius Hansen
Fagdirektør i Helse Nord RHF, Geir Tollåli. Foto: TINE SKJELSTAD, HELSE NORD RHF