Det hele skjedde fortere enn de nybakte foreldrene selv kunne ha forestilt seg.

– Jeg våknet rundt halv syv fredag morgen, og kjente at fødselen antakeligvis ikke var mange timer unna, forteller Maria Corneliussen (31).

– Men jeg var ganske avslappet og sa til og med til mannen min at han kunne dra ned i fjøset for å arbeide.

Klokken bikket åtte, og riene kom for alvor.

– Da skjønte jeg at det var for sent. Da var det bare å innse at jeg måtte føde sønnen vår på badet og at mannen min måtte ta han imot.

Les også: TIL-spiller gikk i gulvet på fødestua

Fra gårdsarbeid til fødsel

Det tar over en time å komme seg fra Lakselvbukt hvor paret bor, og inn til sykehuset. Paret innså derfor at det ikke var noen vits i å sette seg bak rattet.

– Jeg fikk en telefon fra Maria om at barnet vårt var på vei, og ble derfor ganske stressa, sier mannen Peter Lakselvnes (30), som på den tiden fortsatt var i fjøset.

– Jeg kom meg opp til huset igjen, og ringte en som kunne overta gårdsarbeidet for meg. Etterpå ringte jeg inn til fødeavdelinga på UNN for å fortelle at vi ikke rakk å komme oss dit og derfor måtte føde ungen hjemme.

– De sendte ambulansen til oss, men på det tidspunktet var jeg forberedt på at vi måtte gjøre jobben på egen hånd, sier Lakselvnes.

Les også: Ny fødselsrekord på UNN

Saks og brødklype

Og det hadde de rett i, for selv om ambulansen var på vei, hadde ungen hastverk med å komme seg ut. Desperasjonen steg, for hva skal man egentlig ta i bruk når man skal ta imot et barn i eget hjem?

– Vi fant fram både en gjestemadrass, håndklær i tillegg til saks og brødklype, sier Lakselvnes.

Sistnevnte var for å kutte av navlestrengen.

– Faktisk ligner brødklypene veldig på de samme som de har på sykehuset, flirer han.

Faren i huset forteller at han har erfaring med fødsler fra før av, men det er når geitene hans gir nytt liv til fjøset.

– Jeg har tatt imot geitekillinger før, men aldri vært med på hjemmefødsel, sier han.

– Prinsippet er for så vidt det samme, bare at det kommer noe annet ut av magen til kona mi enn en geitekilling, flirer han.

Låste dørene

Etter å ha gjort alt klart på badet, måtte foreldrene ta alle andre forholdsregler.

– Jeg passet på å låse alle dørene sånn at vi ikke fikk kaffebesøk under fødselen. For det hadde jo i så fall vært et uheldig tidspunkt, sier Lakselvnes og ler.

Det skulle ikke gå lange tiden før ungen var ute. Faktisk tok det bare 25 minutter.

– Det var mye lettere å ta imot sitt egen barn enn det jeg trodde, også var det en så utrolig fin opplevelse, sier Lakselvnes.

Lettere enn forventet

Navlestrengen rakk derimot aldri faren å klippe av med sin noe originale metode; saks og brødklype.

– Innen jeg skulle gjøre det, hadde ambulansen rukket å komme, forteller han.

Da hadde det gått 50 minutter. Foreldrene er glad for at de ikke møtte på noen komplikasjoner underveis i fødselen, og at de nå har født et friskt og flott barn på vel 4,3 kilo.

– Denne fødselen vil vi nok aldri glemme, sier paret som ble med ambulansen tilbake til sykehuset etterpå.

– Hvis det skal være så lett å ta imot sine egne barn, blir nok fremtidige barn også født i hjemmet vårt, fleiper paret.

Familieglede: Sønnene Emil (8) (til venstre), Joakim (11), forelder Maria Corneliussen (31), Peter Lakselvnes (30) og datteren Hannah (6) er veldig stolt over å ha fått et nytt tilskudd til familien. Lillebror (i vogga) er bare to dager gammel på dette bildet. Foto: Håkon Steinmo Foto: Håkon Steinmo
– VIL ALDRI GLEMME DETTE: Joakim (11) (bak til venstre), forelder Maria Corneliussen (31), forelder Peter Lakselvnes, Hannah (6) (foran til venstre) og Emil (8) vil alltid huske dagen når deres sønn og lillebror ble født på badegulvet hjemme i huset deres. Foto: Håkon Steinmo Foto: H‡kon Steinmo