– SKJER MYE: Ofte opplever katteeire å få uønskede kattunger i hjemmet sitt. Veterinær Louise Gregers-Jensen oppfordrer at man steriliserer katten sin om man ikke ønsker at dette skal skje. Foto: Håkon Steinmo

De tre små nøstene var bare tre uker gamle da de ble levert inn til klinikken.

– Siden jeg selv jobber på Tromsø Veterinærsenter fikk jeg en telefon fra en dame hvor katten hennes uventet hadde fått fem kattunger. Men siden kattemoren var tolv år gammel, hadde hun ikke nok melk å fø de små med, sier Walthinsen og forklarer det hele som en fortvilende situasjon å være i.

Da alternativet sto mellom liv og død for de små, tok 18-åringen saken i egne hender.

– Jeg valgte å fostre dem opp hjemme hos meg, og nå er allerede en av dem lovet bort til kollegaen min. De andre skal jeg gi bort når de er tolv uker gamle, sier Walthinsen.

Mest kritiske tida

Hjemme hos 18-åringen runger et eneste stort «mjau». For dette er ikke den eneste gangen at hun tar til seg kattunger til oppfostring.

– Akkurat nå har jeg fem stykker hos meg. I tillegg til de tre jeg fikk nå, har jeg to andre kattunger som er ni uker gamle, sier hun.

Siden Maja selv jobber på veterinærsenteret har hun god kunnskap om de firbeinte kjæledyra.

– Det er de tolv første ukene som er de mest kritiske i livene deres, og i løpet av denne perioden stimulerer kattemoren ungene sine til å bruke kattedoen, gi dem kjærlighet og trene dem til opp til hvilken adferd de skal ha overfor andre katter, sier Maja.

Hun forteller at katter som ikke får denne nødvendige treningen, ikke vil fungere godt i fremtiden.

– De kan bli urenslige, sosiale ustabile, og blir altfor knyttet til eieren. Av de kattene som avlives fordi de har adferdsproblemer, har 80 til 90 prosent blitt tatt fra mammaen for tidlig, sier hun.

Får en mor

Frem til nå har klinikken og henne selv vært i tett dialog med Dyrebeskyttelsen – både for å finne en kattemor til oppfostringen, men også for å finne et hjem til de to små.

– I dag fikk jeg gladnyheten om at det kommer en hunnkatt fra Bodø oppover, så jeg håper det blir en god kjemi mellom hun og kattungene, sier Walthinsen.

Fortsatt har de ikke lyktes med å finne et hjem til de to gjenværende som må gis bort når de er tolv uker gamle. Veterinærsenteret ber om at man melder seg om man er interessert i en ny kattevenn.

– Jeg er veldig glad i dyr, og kattungene skaper så mye liv og røre i huset mitt, sier 18-åringen.

En del tilfeller

Veterinær Louise Gregers-Jensen på Tromsø Veterinærsenter har inntrykket av at det er en del katteeiere som får uønskete kattunger i huset sitt.

– Hvis man ikke har tenkt til å avle katter, eller rett og slett ikke ønsker flere kattunger, er det best at katten blir sterilisert, sier Gregers-Jensen.

Hun forteller videre at klinikken selv ikke kan jobbe aktivt med å omplassere kattene som kommer inn.

– Men vi ønsker å gjøre vårt ytterste for å hjelpe dem med å få et trygt hjem. Men denne jobben er det Dyrebeskyttelsen som tar på seg, og det er et arbeid vi støtter fullt, sier veterinæren som selv skal bli mor for den ene av de tre kattungene.

– Det gleder jeg meg veldig til, sier hun.

LEKNE: De tre kattungene byr på mye liv og røre i huset. Foto: Håkon Steinmo