ANDØYA: Feidal ble uteksaminert fra realfagslinja ved Tromsdalen videregående skole i år, og ventet ikke lenge med å ta i bruk fysikkunnskapene sine. Han forteller om en sammensatt gruppe av realfagsinteressert ungdom på campen, som fant sted på rakettskytefeltet på Andøya i Troms.

– Vi var til sammen 23 deltakere. Ideen er at ungdom fra hele Europa samles for å jobbe med en rakettoppskyting.

Skoletur skapte interesse

Feidal forteller at han har vært på Andøya Space Center én gang tidligere i forbindelse med en studietur for fysikkelever på videregående nivå.

– Jeg dro på «Fysikken i fokus», som er en tredagers studietur arrangert av NAROM. Det syntes jeg var utrolig artig, så da fysikklæreren min kom med et ark med informasjon om European Space Camp, var jeg tidlig ute med å vise interesse.

Ifølge Feidal har sommercampen på Andøya et opplegg som ligner «Fysikken i fokus», bare mer omfattende.

– Denne gangen fulgte vi prosjektet fra start til slutt, og det var flere forelesninger. Undervisningen var veldig variert, og vi hadde både teori og praksis.

Les også: La barn leke med matte i sommer!

Gode forelesere

Han forteller at skolen har forberedt ham godt på det som møtte ham på Andøya.

– Fysikk 2 og Matematikk R2 er fag som legger grunnlaget for at vi skal forstå det som blir sagt på forelesningene på campen. Jeg forsto det aller meste, og hvis noe var uklart, hadde vi gode forelesere som var flinke til å forklare. De var både kompetente og interesserte i det de snakket om. Det førte til at undervisningen ikke bare ble lærerik, men artig.

Les også: Svakeste matteeksamen noensinne

Falt for fysikken

Veien videre er allerede klar for Feidal, som planlegger høyere utdanning innen romfysikk.

– Jeg har lyst til å utdanne meg til å jobbe innen rakettforskning. Om det blir ved universitetet i Bergen, Oslo eller Tromsø er jeg usikker på, men realfag blir det.

18-åringen legger ikke skjul på at «Fysikken i fokus» og European Space Camp har hatt mye å si for hvilket utdanningsløp han ser for seg.

– Det er hovedgrunnen til at jeg har blitt såpass interessert. Mange elever blir skremt vekk allerede på ungdomsskolen, og velger realfag bort så fort de har mulighet til det. Det kan hende at flere ville vagt realfag dersom det hadde vært lignende tilbud på ungdomsskolenivå. Jeg tror det er viktig med slike turer, for du møter realfagene på en annen måte enn ellers. Fysikk er ikke bare formler og regning, det er praksis også.

Les også: Tromsøskole med ny teknologi- og forskerklasse