Etter å ha jobbet som hotelldirektør rundt om i Nord-Norge i 32 år, sa Trond Øksendal opp stillingen på Scandic Grand Hotell i januar – og ba om overflytting til teknisk avdeling.

Valgte selv å slutte

I januar i år skulle Rica Grand Hotell bli til Scandic. Hotelldirektør Trond Øksendal hadde nylig fylt 61 år, og kunne derfor gå av med pensjon om ett år, om han ønsket det. Og som han sier selv: Alt har en ende.

– Det var min egen idé å gå over i stillingen som teknisk sjef. Det var nok flere som ble overrasket, og mange spurte hvorfor. Men man begynner å tenke på hvordan man skal avslutte arbeidslivet noenlunde med verdigheten i behold, sier Øksendal.

Prosessen med å bytte kjede innebar nye systemer og konsepter, og Øksendal så ikke poenget i at han skulle lære seg alt dette, når han uansett hadde få år igjen i arbeidslivet.

– Dessuten er det utrolig nyttig for et nytt menneske å være med i denne prosessen fra starten av, sier han.

Hotelldirektør i 32 år

Øksendal er oppvokst i Mosjøen, men flyttet som 22-åring til Tromsø i 1975 for å begynne på kokkeskolen. Samtidig jobbet han på restauranten på Grand, som på den tida var Tromsøs fineste restaurant.

– Også fant jeg meg ei budeia oppi Tromsdalen, sier han.

I 1980 flyttet han til Stavanger med familien for å gå hotellhøyskolen. Da han i 1983 var ferdig med utdannelsen, begynte han å søke etter relevant arbeid.

Les også: Her er byens råeste hotellutsikt

– Jeg sendte brev til alle de store hotellkjedene, og noe overraskende fikk jeg svar fra SAS. De ville ha meg i Finnmark, sier han.

Dermed flyttet den nyansatte hotelldirektøren til Alta. Der ble han i syv år.

Etter to år i Tromsø igjen, var det tilbake til Finnmark i 1992.

– SAS ville ha meg til Vadsø, og det hadde jeg ikke noe imot. Jeg er over middels fugleinteressert, og der oppe er det jo et eldorado for sånne som meg, sier Øksendal.

I 1996 var han tilbake i Tromsø, som direktør for Rica Grand Hotell. Og siden har han blitt værende her:

– Det er jo ikke den verste plassen å være i heller, Tromsø.

Holder seg til sitt

Øksendal hadde på forhånd tenkt at det vanskeligste ville bli å la være å blande seg inn i jobben til den nye hotelldirektøren.

– Jeg kunne jo fort blitt en sånn syvende far i huset-karakter. I så fall måtte jeg nok sagt helt opp, sier han.

– Jeg prøver å gjøre en vanlig vaktmesterjobb. Folk snakker jo til meg som en vanlig ansatt. Jeg var en uformell leder, så det har ikke vært en veldig vanskelig overgang. Samtidig var det nok litt rart for de ansatte å se meg gå rundt her med malerkosten i begynnelsen, sier han.

Endringer i bransjen

Den tidligere hotelldirektøren mener at den største endringen i hotellbransjen fra 1975 til i dag, er at den formelle stilen er borte.

– Da jeg var hovmester i restauranten her på slutten av syttitallet, hadde jeg fire forskjellige uniformer. Én for dagtid, to for kveld og én for helg. Nå er alt det blitt så ordinært, sier Øksendal.

Les også: To hotellsjefer tjente over millionen i fjor

Det samme gjelder hotellrommene. Grand Hotell brant i 1969 og sto ferdig igjen i 1972. Da var alle baderommene flisbelagt, og dusjkranen var innebygd i veggen.

– Dette var så moderne på den tiden at folk gikk søndagstur hit for å få omvisning på rommene. Det var nesten ingen i Tromsø som hadde fliser på badene, sier Øksendal.

Også vinkartet har gjennomgått store endringer siden 1975.

– På 70-tallet var det nærmest opplest og vedtatt av hvitvin var fra Tyskland og rødvin fra Frankrike. Også hadde vi en og annen rosévin. Men det var ikke fordi den var så god. Det var fordi alle studentene skulle ha en flaske Mateus eller Faísca på hybelen for å ha stearinlys i, sier Øksendal, og flirer.

Raskere resultater

– Trives du i den nye jobben?

– Ja, jeg liker å skru og male og sånn. Man ser mye kjappere resultater enn hva man gjør når man bare sitter i møter og forhandlinger. Som direktør går man på foredrag og føler at man har hørt 90 prosent før. Det er gammelt nytt. Det blir man litt mett av. I den nye jobben opplever jeg igjen at alt er nytt, sier Øksendal.

Selv om han har mulighet til å gå av med pensjon allerede om få måneder, har vaktmesteren på Grand ingen planer om å gi seg.

– Det hadde føltes helt unaturlig for meg å slutte å jobbe, sier Øksendal.

VINKART: Slik så vinkartet til restauranten på Grand-hotellet ut i 1974.
TIDLIGERE HOVMESTER: Det er 40 år siden Trond Øksendal begynte å jobbe i restauranten på Grand-hotellet. Foto: Håkon Steinmo Foto: H‡kon Steinmo