Med appeller og kulturelle innslag ville Vennskapsbyen Tromsø minne tromsøværingene på at det er ett år siden krigen startet i Gaza. Frykten er at vi skal glemme at folk fortsatt sitter uten hjem, mat og mulighet til å bygge opp etter skadene krigen etterlot seg.

– Det er en minnemarkering for dem som døde i fjor, men også en markering for å vekke folk litt igjen. Det har vært stille en stund nå, sier Inger Hilde Trandem, som er leder for Vennskap Tromsø-Gaza.

Ingenting skjer

– På en måte skjer det virkelig ingenting og det er det store problemet. Ingen hus bygges opp, veldig lite av det som trengs for å bygge opp etter krigen i fjor kommer inn i landet og mye av det som ble lovet har ikke skjedd, sier Trandem.

– Det er vanskeligere enn det har vært noen gang.

Med bilder tatt av Mohamed Jabaly, filmskaperen fra Gaza som viste filmen «Ambulance» under årets TIFF, håper medlemmene at de kan gi et lite vink til Gaza.

– For oss er det viktig å markere at vi er vennskapsby og at de i Gaza vet at det skjer noe andre steder. De føler seg isolert og det er viktig at de ikke føler seg glemt, sier Trandem, som sier at vennskapsbyen Tromsø har fått tilbakemeldinger fra Gaza om arbeidet Tromsø gjør og hvordan situasjonen der nede er.

Vanskelig i ferietid

Selv om problematikken i Gaza står sterkt i Tromsø, mye takket være Mads Gilberts innsats, opplever Vennskapsbyen at det er vanskelig å få oppmerksomhet i ferietiden.

– Men det viktigste er at det skjer noe. Nå er det en stund siden vi gjorde noe, så det er enda viktigere at vi vises nå. Veldig mange i Tromsø har et nært forhold til Gaza så vi har ikke så vanskelig for å få oppmerksomhet. Men nå når det ikke er krig er det selvfølgelig litt vanskeligere, sier Trandem som selv skal holde en appell om vennskap og solidaritet med Gaza.