Sammenlignet med første halvår i fjor, ser det ut som at universitetsmuseene i byen har en nedgang i antall besøkende. Men Per Helge Nylund, rådgiver i museumsledelsen har forklaringen.

- I fjor hadde vi en slangeutstilling som var fantastisk populær. Utstillingen ga nesten 19.000 besøk, noe som var voldsomt bra, sier Nylund.

Så langt i år har 68.964 besøkt universitetsmuseene – som innebærer Tromsø Museum, Polarmuseet, botanisk hage og Polstjerna. Men Polstjerna åpnet 15. juni, og botanisk hage er også utelatt fra årets første måneder.

- I juni besøkte 1.761 Polstjerna, sier Nylund.

Han trekker også fram at Polarmuseet opplevde svært gode tall i juni.

- Over 10.000 besøkte Polarmuseet i juni. Jeg tror aldri jeg har sett så gode tall for museet, sier Nylund.

Tilbake til normalen

I fjor besøkte 73.166 mennesker museene første halvår. Nylund forteller at de ikke bekymrer seg.

- Vi visste at nedgangen skulle komme. Forklaringen ligger i slangeutstillingen som ga mye besøk. Nå kan man si at besøkstallene er tilbake til normalen, sier Nylund.

Men nyheten er at besøkstallene stiger markant om sommeren, mener rådgiveren.

- I juni har det steget med nesten 20 prosent. 32.771 personer besøkte museene i juni, sier Nylund.

Han mener sommersesongen er veldig bra for museene.

- Cruiseturistene utgjør en stor del av besøkene, sier Nylund.

Ny utstilling

Nylund forteller at de har planlagt en spennende utstilling til høsten.

- Vi skjønner at levende slanger er vanskelig å overgå, men til høsten skal vi ha en utstilling kalt «Mann i myra». Den handler om nord-Europas eldste komplette antrekk. I 1936 ble et menneske med klær på funnet i ei myr på Andøya, og klærne kom til Tromsø Museum, forteller Nylund.

Han forteller videre at de lenge har trodd at mennesket kan være en kriminell fra middelalderen som ble dumpet i myra. På den tiden var det ikke lov å gravlegge kriminelle, forklarer Nylund.

- Vi skal stille ut plaggene og fortelle om forskningen rundt dem. Drakten er omtrent tusen år gammel, og funnet har vist seg å være mer spennende enn man først trodde, forteller rådgiveren.

Denne utstillingen åpner den 16. september.

- Disse klærne har nok ikke vært utstilt de siste 60 årene. Det blir kult, sier Nylund.