VITENSENTERET: Nordnorsk vitensenter Tromsø ønsker å gi folk mulighet til å være kreativ og nyskapende i nytt høyteknologisk verksted kalt makerspace.

– Et makerspace er et verksted der innovative mennesker kan leke seg med ideer uten å begrenses av mangel på det nødvendige utstyret, forklarer direktør på vitensenteret Tove Marienborg.

Verkstedet skal gi tilgang på nyskapende teknologi, som for eksempel å 3D-printe.

– Vitensenteret er opptatt av fremme matematikk, naturvitenskap og teknologi, sier hun.

Ved å etablere et makerspace vil de bidra til å styrke innovasjon, teknologi, naturvitenskap og entreprenørskap i Norge.

Så langt er det bare teknisk museum i Oslo som har etablert sitt makerspace, men hele ni regionale vitensenter, vitensenteret i Tromsø inkludert, har fått penger for å åpne verksted.

Eget ungdomsverksted

– Makerspacet skal ha utstyr som 3D-printer, laserskriver og sløydbenk når den er klar, sier Marienborg.

Selv om verkstedet ikke er klart før til høsten kan besøkende få smakebiter på makerspace hele sommeren.

– Den 2. september starter et eget ungdoms-makerspace som heter Skills – kreativt verksted. Det er først i oktober at verkstedet er tilgjengelig for andre enn ungdom, forteller direktøren.

Les saken: Dette gjør folk når været er dårlig

Arrangerer maker-dager

Den offisielle åpningen av makerspacet er 23. oktober, og dette markerer Vitensenteret med å arrangere maker-dager fra den 23 til den 25. oktober.

– Her skal makere fra hele regionen vise fram det de driver med. Det kan være alt fra redesign og lampe-laging til dronepiloter og 3D-printere, forteller vitensenterpedagog Hedinn Gunhildrud.

Maker-dagene er åpen for alle, og uansett alder kan du prøve deg i verkstedet, eller vise fram det du selv har laget hjemme.

Les saken: La barn leke med matte i sommer!

Satser på barn og unge

Nordnorsk vitensenter Tromsø er et av fem vitensenter som i samarbeid med Statoil arrangerer Prosjekt Fantasi. Det er en konkurranse for barn og ungdom som vil finne opp fremtidens oppfinnelser.

De beste ideene vil bygges og vises fram i en utstilling som skal turnere på alle de fem vitensentrene.

– Det handler om å inspirere de unge til kreativitet og til å tenke nye tanker. Barn har ikke de samme begrensningene som voksne har, og er mer åpen for at en ny idé kan fungere. Vi starter med å la de unge få være kreative, forklarer Marienborg.

Les saken: Ingen grunn til å kjede seg i sommer

GOD RESPONS: Direktør på vitensenteret Tove Marienborg melder at de har fått mange gode tilbakemeldinger på makerspace-aktivitetene de har testet i vitensenterets eksperimentklubb for barn. Foto: Privat
IDÉINSPIRASJON: Vitensenterpedagog Hedinn Gunhildrud håper at det kommer mange makere som kan inspirere folk til å være kreative og få nye ideer. Foto: Trond Tomassen