I går kveld skulle et SAS-fly gå fra Oslo, Gardermoen til Tromsø Lufthavn klokken 22.00.

Lise Lotte Henriksen, journalist i iTromsø, skulle reise med det aktuelle flyet, som hun anslår var 15 minutter forsinket.

- Etter vi hadde blitt litt forsinket, ble alle passasjerene boardet. Deretter måtte vi ut av flyet igjen, forteller Henriksen.

Flyet hadde nemlig fått beskjed om at det ikke fikk lov til å lande på Tromsø Lufthavn.

Arbeid

iTromsø skrev 9.juni om et Norwegian-fly som måtte snu i lufta, og vende tilbake til Oslo etter at det ble klart at de ikke fikk lande i Tromsø.

Årsaken er at Tromsø Lufthavn mellom 1. juni og 31.juli holder stengt mellom midnatt og klokken 06.15 påfølgende dag. Dette fordi nordre rullebane skal utvides med 400 meter.

Henriksen forteller at det ble opplyst fra kapteinen at de hadde forsøkt å få flyplassen til å holde åpent en halvtime lengre, uten at det ga resultater.

Til slutt måtte det fullsatte flyet tømmes, og passasjerene måtte bli i Oslo over natta.

Henriksen reagerer på at SAS lovde passasjerene matbonger som følge av den lange ventetiden, uten at disse dukket opp.

Hun forteller at stemningen blant passasjerene var amper.

- Tight med tid

Det var driftssjef på Tromsø Lufthavn, Svein-Idar Henriksen, som tok beslutningen om at flyet ikke fikk lande på "overtid" i går kveld.

- Årsaken til det er at jobben som gjøres er så tidskritisk. Dersom vi skal få morgentrafikken av gårde i tide, må vi ha alle timene fra midnatt. Det står ti lastebiler med varm asfalt utenfor og venter på å komme inn på kvelden, forklarer han.

Arbeidet på rullebanen har skapt en del problemer.

- Det har nesten vært problemer daglig, og det handler om at det er tight med tid. De siste flyene har ankomst 23.50, og da skal det ikke store forsinkelser til for at det blir for seint. Det er gjerne fly som kommer fra andre destinasjoner, og da må flyselskapene omprioritere på Gardermoen, sier han.

Allikevel skryter han av flyselskapene:

- Begge selskapene gjør sitt ytterste for å få dette i havn. Det er ikke en enkel jobb i travle sommermåneder!

Satte opp ekstrafly

Pressesjef i SAS Sverige, Malin Selander, bekrefter at flyet fra Oslo ble forsinket.

- Dessverre fikk vi en forsinkelse på flyet, og Tromsø lufthavn kunne ikke forlenge åpningstiden, fordi de holdte på med asfaltarbeid. Det vi gjorde i stedet var å sette opp en ekstra flygning 06.30 i morges, slik at alle passasjerene kom med der, forteller Selander, som beklager hendelsen.

- Passasjerene fikk hotellovernatting og dersom de har hatt utgifter med mat kan de ta kontakt med SAS og få dette dekket. Vi har lagt alt vårt fokus på å få de opp til Tromsø, sier hun.

Driftssjef Svein-Idar Henriksen på Tromsø lufthavn. Foto: Ronald Johansen