– Du kan vel si at det fremdeles er et museår for vår del, selv om arbeidet vårt for tiden går ut på å sikre hus mot fremtidige besøk, sier Tom Arild Jensen i Aktiv Nord Skadedyrkontroll.

Museår

Årsaken til det såkalte museåret er at man har hatt to gode somre i tillegg til ikke altfor kalde vintre.

– Det har ført til at flere generasjoner med mus har gode år hvor ingen har sultet eller frosset i hjel, forklarer Jensen.

I tillegg opplevde selskapet en økning i oppdrag etter fjorårets sjakk-olympiade.

– Da ble det registrert en økning i veggedyr og kakerlakker både på hoteller og utleide privatboliger, fortsetter Jensen.

Nye kakerlakker

Grunnen til dette er internasjonale sjakkspillere som ofte reiser hele året og som kanskje ikke alltid har like god oversikt over hva de har i bagasjen sin.

– Etter olympiaden ble det faktisk registrert to nye typer kakerlakker som vi ikke har sett i Tromsø tidligere, nemlig brunbeltet og australsk kakerlakk, sier skadedyrbekjemperen.

Mens vanlig bekjempelsestid på tysk kakerlakk, som er vanligst i Norge, er tre måneder dreier det seg om syv måneder for den brunbeltete varianten.

VEGGDYR: Slike veggdyrnymfer kan fort finne på å gjemme seg i senga di og livnære seg på blodet ditt. Foto: PIOTR NASKRECKI