I mai i år besluttet Scandic Grand Hotel at de ville prøve å legge ut et av sine rom til leie gjennom Airbnb, for å se om de kunne nå nye kundegrupper gjennom den nettbaserte markedsplassen, og dermed øke belegget sitt.

Airbnb er en markedsplass for folk å leie ut og bestille overnattinger rundt om i verden. Alt fra leilighet til store villaer kan man finne på hjemmesiden deres.

Ser det an

Hotellsjef på Scandic Grand Hotel Maria Kristiansen forteller at de har fått inn mange forespørsler på rommet som ligger ute. Til nå har de tatt inn ni bookinger, som til sammen er på 30 netter i perioden fra mai til september.

Les også: Dette stjeler gjestene når de bor på hotell

– Vi har ett familierom og ett dobbeltrom som vi har mulighet til å leie ut gjennom Airbnb nå, sier Kristiansen.

Hun mener dette er en god mulighet for hotellet til å kunne tilby lavprisrom i perioder der rommene ellers ville stått tomme.

– Dette er en veldig grei mulighet for oss. Vi kan si nei til kunder fra Airbnb hvis vi har en travel periode, eller vi kan leie ut flere rom hvis det er en helg vi ellers har få bookinger og det er lite som skjer i byen. Vi vurderer dette fortløpende, sier Kristiansen.

Hun tror likevel ikke de kommer til å legge ut mange rom på denne måten.

– Men det er jo litt artig å prøve, sier Kristiansen.

Hotellsjefen sier at gjestene som booker via Airbnb ofte er vant til lavere standard enn vanlig hotellstandard, og at de dermed blir svært fornøyde når de kommer på hotellet, og attpåtil får full frokost med i prisen.

Følger med på utviklingen

Avdelingsdirektør for NHO reiseliv Nord-Norge Geir Solheim sier at det er overraskende, men ikke unaturlig, at også hoteller velger å benytte seg av muligheten til å leie ut rom via Airbnb.

– Jeg tror nok også flere vil gjøre dette etter hvert. Det er en god mulighet for å øke belegget, sier han.

Solheim sier at snittbelegget for hoteller i Norge er 50 prosent.

Les også: Nesten 50.000 overnattinger i Tromsø i mai

– Det betyr at omtrent halvparten av rommene står tomme, og særlig hoteller med litt større familierom kan se mulighetene for å leie ut noen av disse i litt lengre perioder gjennom Airbnb, sier Solheim.

Han mener også at hotellene har en fordel fordi de gjerne ligger nært sentrum, og turistene derfor kan spare på transport ved å velge å bo her, fremfor i private boliger litt utenfor sentrum.

Samtidig stiller Solheim seg kritisk til det lave nivået av kontroll de som leier ut gjennom Airbnb står overfor.

– Dette er i utgangspunktet ment for private som leier ut egen bolig, men vi ser at det er store muligheter for å gjøre dette om til næringsvirksomhet. Vi kommer til å følge utviklingen nøye fremover. Hvis dette utvikler seg til en næring, så må det også kontrolleres og beskattes som næringsvirksomhet, sier Solheim.

Ingen planer om å følge etter

Ingen av de andre hotelldirektørene iTromsø har snakket med har noen planer om å følge Gand inn i det nye markedet.

– Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Vi registrerer at Airbnb er et flott alternativ for turister, men vi har ikke vurdert å gjøre dette på våre hoteller. Vi satser heller på rabatter hvis man bestiller rom for lengre perioder gjennom våre egne nettsider, sier hotelldirektør for Thon Hotel Tromsø og Thon Hotel Polar Aid Schei Lillegård.

Les også: Direktøren ble vaktmester

Heller ikke på Clarion Collection Hotel With eller Clarion Collection Hotel Aurora vil du kunne bestille hotellrom gjennom Airbnb med det første.

– Nei, dette er ikke noe vi har vurdert. Hvis det blir aktuelt, vil i så fall et sånt vedtak komme fra Choice sentralt, sier hotelldirektør for de to hotellene Inger-Helén Hjemvoll.