Hege Brækhus er professor ved Det juridiske fakultet. Hun gleder seg stort over avtalen.

– Peking University Law School i Beijing er det beste universitetet i Kina, helhetlig sett. Avtalen legger til rette for samarbeid på den akademiske siden, og for utveksling av jusstudenter.

Rett rundt hjørnet

Internasjonal koordinator Lene Emilie Øye ved Det juridiske fakultet forteller at det jobbes med å klarlegge rammene for samarbeidsavtalen, slik at studentene kan få tilstrekkelig med informasjon om tilbudet.

– Vi vil komme i gang så snart som mulig. Det er fortsatt mye som er usikkert, men vi håper på å kunne sende de første studentene til Beijing allerede høsten 2016.

Les også: Mer kreativitet og praktisk kunnskap i skolen

Må være flinke

Gjennom tilbudet vil studenter fra UiT få muligheten til å ta et semester i Beijing, samtidig som kinesiske studenter kan studere et semester i Tromsø. Studentene må selv betale for å bo og leve i Kina, men tilbudet har ingen egenandel. Utvekslingen skal foregå i løpet av femte og siste år av jusstudiet, og tilbudet gjelder to master- eller ph.d.- studenter i året.

– Vi har omtrent 100 studenter per kull på jusstudiet, så det er ikke alle som får dra, sier Øye.

Utvelgelsesprosessen for utvekslingsstudenter har vanligvis har tre trinn. Først søker studenten om å bli nominert av UiT. Deretter velger UiT blant studentene som har søkt, før det utenlandske universitetet godkjenner studentene som skal få dra dit.

– Det må nok være flinke studenter, men detaljene er ikke klare enda, sier Brækhus.

– Vi er fortsatt veldig i startfasen, så vi vet ikke helt hvilke krav universitetet i Kina stiller, supplerer Øye.

Les også: Jenter: har blitt mer brutale. Gutter: mobber "smartere".

Lærerikt og spennende

Brækhus mener at denne muligheten til utveksling absolutt gjør jusstudiet mer attraktivt.

– Kina er veldig viktig, både økonomisk og politisk. Vi snakker jo faktisk om verdens nest største økonomi. I tillegg er jo Beijing en utrolig morsom og hyggelig by, så det tror jeg absolutt blir en opplevelse for de studentene som drar dit.

Øye mener tilbudet vil gi både faglige, sosiale og personlige gevinster.

– Det vil øke den faglige kompetansen, blant annet ved at man får kurs i internasjonal rett. I tillegg vil reisen gi nye perspektiver. Man møter nye folk og kulturer, og lærer mer om seg selv. Man lærer å pushe grensene sine. Det er viktig med slike tilbud, og fakultetet legger virkelig ressurser i det med denne avtalen.

Les også: Mer makt til forbrukeren

SIGNERTE: (Fra venstre) professor Song Ying, dekan Zhang Showen, professor Hege Brækhus og professor Morten Bergsmo. Foto: UIT