KONGSBAKKEN: Selv om Kinas forhold til Norge tilsynelatende går tregt er ikke den akademiske utvekslingen like frossen som den diplomatiske. Fire avgangselever ved Kongsbakken videregående reiser nemlig til det folkerike landet i øst for å studere kinesisk.

De har nettopp fullført sitt andre år med kinesiskundervisning ved skolen, og er nå klare for å fortsette utdanningen sin i Shanghai.

– Blir lærerikt

Tolu Adekoya (18) er en av de fire påtroppende studentene. Han forklarer at både han og klassekameratene har høye forventninger til året som kommer.

– Jeg tror det kommer til å være et veldig lærerikt år. Forhåpentligvis lærer jeg meg kinesisk flytende og kan bruke det videre i andre studier, forteller han.

De fire skal begynne på språkforberedende kurs ved Shanghai Jiang Tong University. I følge et raskt søk på nett ser man at det er et av de mest prestisjetunge utdanningsinstitusjonene i Kina.

– Det blir tøft å omstille seg etter hvordan det er å gå på en sånn skole der, og etter hvordan de ulike sosiale settingene er. Det kommer til å bli helt annerledes fra Norge, sier Adekoya.

Bra tilbud

Dette har vært fjerde året Kongsbakken har tilbudt kinesisk som valgfag. Alle de fire elevene er klare på at det er et tilbud de er veldig fornøyd med.

– Kinesiskfaget har forberedt oss veldig godt, og Kongsbakken er den eneste skolen som har det. Det er her vi virkelig har funnet interessen for språket, forteller Adekoya.

Han mener god undervisning og studietur har stått sentralt når de har tatt beslutningen om å studere i Kina. Venninnen, Hanna Bjørkmo Hall (18), forteller at det ikke var et vanskelig valg å ta.

– Jeg bestemte meg alt i fjor, da jeg fikk vite at det kunne bli lagt opp til å få studiestøtte fra Norge, sier hun.

Bærer frukter

Rektor ved Kongsbakken, Kjell Olav Mentzoni, er glad for at elevene benytter seg av muligheten til å reise ut. Han forteller at det er flott at skolens satsing på kinesisk hjelper elevene ut i verden.

– Vi har tilbudt kinesisk siden høsten 2011, og hatt et samarbeid med Universitetet i Beijing som nå skal hjelpe elevene å komme seg i gang i Shanghai, sier han.

– Hvordan har responsen vært på satsingen?

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger på det, både fra lærere og elever. Det er jo et vanskelig språk som krever at elevene er svært dedikerte, sier han.

For disse dedikerte elevene går veien nå videre til Kina 26. august, før de går i gang med studiene i Shanghai 9. september.