Leder for politiets U18-gruppe Anita Hermandsen mener tallene gir et uriktig bilde av situasjonen.

– Statistisk sett har vi tatt flere i år enn tidligere år. Det skyldes ikke nødvendigvis at miljøet er blitt større, men at vi på U18 har jobbet mer systematisk med å opprette straffesaker og etterforske for å komme i posisjon til flere ungdommer, sier Hermandsen.

Flere tatt

Hun forteller at de har jobbet med hele ungdomsmiljøet, og at de derfor også har tatt inn personer over 18 år.

De tilfellene som er registrert har handlet om kjøp, salg og bruk av hasj.

– Vi startet i oktober 2014 med å ta inn to ungdommer. Derfra jobbet vi oss fram til nye ungdommer i slutten av november. I mars tok vi inn 12 stykker, og totalt i perioden oktober til mai har vi tatt 32 ungdommer i aldersgruppen 15 til 20 år, sier Hermandsen.

Hun sier at dette er en økning i denne perioden fra tidligere år, uten at hun kan gi noen nøyaktige tall.

Om det generelt sett er en økning av rusmisbruk blant unge er hun mer usikker på.

– Men jeg tror ikke det har vært noen nedgang, sier Hermandsen, og begrunner dette med de erfaringene U18-gruppa har gjort seg når de har vært i kontakt med ungdom i miljøet og med andre som jobber med disse ungdommene.

Jobbet systematisk

Hermandsen forteller at U18-gruppa siden i fjor høst har hatt fokus på å systematisk jobbe med å avdekke rus blant unge, og å registrere ungdom i risikosonen. På den måten kan barnevernstjenesten og andre viktige instanser kobles inn på et tidligere tidspunkt.

Les også: Slik håndterer politiet det unge narkomiljøet

– Vi har alltid jobbet med ungdom og rus, men ved å opprette straffesaker på det vi avdekker, har vi i større grad enn tidligere fått ungdommene selv til å innrømme at de ruser seg. De fleste ungdommene nekter å innrømme at de bruker rusmidler inntil vi har det svart på hvitt, sier Hermandsen.

Hun mener det er et forholdsvis stort press blant unge for å ruse seg, og at ulovlig rus finnes i de fleste ungdomsmiljøer.

Ruskontrakter

Ungdommene som blir tatt for bruk av narkotika for første gang, får tilbud om å inngå en såkalt ruskontrakt. Da forplikter de seg å gå til jevnlig rustesting i ett år. Samtidig går de til samtaler ved sosialmedisinsk senter.

– Vi har god erfaring med ruskontrakt og samarbeidet med sosialmedisinsk senter fra tidligere. Ungdommene følges opp i ett år, og på den tiden blir de også ett år eldre, og får andre verdier og prioriteringer,

De aller fleste politiet har tatt for narkotikabruk i perioden fra oktober har valgt å starte på ruskontrakt, men tre av dem har også blitt domfelt.

Les også: Reagerer på politiets framgangsmåte

– Det har vært i situasjoner som har vært så alvorlige at en ruskontrakt alene ikke har vært en sterk nok reaksjon, sier Hermandsen.

Noen få har også takket nei til ruskontrakt, og endt med å betale bøter for narkotikabruk.

Hermandsen tror at det ofte ligger andre ting bak når ungdom velger å begynne å ruse seg.

– Mange av ungdommene som begynner å ruse seg gjør det for å undertrykke noe annet. Derfor er det utrolig viktig at de kommer inn under helsevesenet og barnevernstjenesten, slik at også andre instanser kan kobles inn om nødvendig, sier hun.