ØLHALLEN: «Hexenschuss Schwarzbier» er navnet på det nye Mack-ølet som har blitt brygget i Macks mikrobryggeri i Tromsø. Bak ølet står gjestebrygger Marcus Buck og Macks brygger Rune Lennart Andreassen.

– Jeg har vært med og laget en god del øl sammen med Mack før, og dette ølet har vi planlagt lenge. Mack er jo et tradisjonelt lagerbryggeri, men de har ikke konsentrert seg om tradisjonelle tyske lagertyper som denne før, sier Marcus Buck.

Mørkt, men lett

Onsdag var Buck sammen med Rune Blix Hagen fra institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT på plass i mikrobryggeriet for å teste ølet.

– Jeg er opptatt av trolldomsforskning og hekseri, og synes derfor det er spennende med et «hekseøl», sier Blix Hagen.

I tillegg til å være opptatt av det, er han også ølentusiast.

– Svart øl er en tysk øltype som er uvanlig i Norge. Dette er et tradisjonelt lagerøl med kullsvart farge, men den er ikke ekstrem på noen måte. Det er en velbalansert smak mellom sjokolade, kaffe og en anelse av lakris. Det er verken for søtt eller for bittert, og ikke «tungdrikkelig», sier Blix Hagen.

Det er Buck enig i.

– Ølet ser ut som en Porter eller Stout, men det smaker annerledes. Det er mye lettere. Mack har alltid ville ha denne type øl i porteføljen, sier Marcus Buck.

– Det uvanlige er at det er veldig mørkt, men det smaker ikke som for eksempel en Guinness. Ølet har den lette smaken som man finner i en vanlig pilsner. Jeg synes det er noe av det bedre Mack har kommet med på lang tid, sier Rune Blix Hagen.

Tusen liter

Marcus Buck forteller at tanken bak ølet var å brygge en klassisk schwarzbier, eller svartøl, som er en typisk øltype i Tyskland. For Buck, som er statsviter, er ølbrygging en hobby han har god greie på.

– Jeg var med og dannet Norsk hjemmebryggerforening på 90-tallet. Jeg har alltid hatt dette som en hobby, og reiser iblant på ølturer, sier Buck.

Til nå er det brygget tusen liter av ølet, og etter hvert vil det selges hos diverse utesteder.

– Vi kommer til å brygge mer når det går tomt. Det ser allerede ut som at ølet går unna, sier Buck.