Tidligere denne uken skrev iTromsø om den store økningen i bruk av solarium i Tromsø. Brun og Blid opplever blant annet en økning på 62 prosent i antall besøkende i juni sammenlignet med i fjor. Det bekymrer Kreftforeningen.

- Det er veldig bekymringsfullt at det er en sånn økning. Vi anbefaler med dokumentert grunnlag at man unngår solarium i det store og hele. Det har vi nok kunnskap om til å kunne si at man bør unngå, sier Randi Børresen, distriktssjef for Kreftforeningen distrikt Nord-Norge.

Hun henviser til nettsidene til Kreftforeningen, der det står mer detaljert om hvorfor og hvordan man bør forholde seg til sol og solarium slik de anbefaler.

- Det er så viktig å ta vare på huden sin og ikke skade den, sier Børresen.

Norge på topp

Ifølge nettsidene til Kreftforeningen har rundt 90 prosent av alle hudkrefttilfeller sammenheng med UV-stråling. Har andre i familien hatt hudkreft, er solbeskyttelse ekstra viktig, skriver de på nettsiden sin. Fem til ti prosent av hudkrefttilfellene er nemlig arvelig betinget.

- Norge ligger på topp i verden når det gjelder antall tilfeller av alvorlig hudkreft per innbygger, etter Australia og New Zealand, Sveits, Nederland og Danmark, skriver de.

Anbefaler solvettreglene

Her er solvettreglene Kreftofreningen anbefaler at man følger:

1. Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent

Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12.00 og 15.00, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Det er viktig at barn lærer gode solvaner – solbeskyttelse er viktig hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig, en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium øker risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.