En person ble funnet uten puls i arresten i Tromsø fredag ettermiddag klokken 15.50. Det skriver Troms politidirstrikt i en pressemelding lørdag. Ambulanse ble tilkalt, og livreddende førstehjelp iverksatt men livet stod ikke til å redde.

Personen som er omkommet er Rolf Einar Bjørn fra Lyngseidet født i 1972. De pårørende er varslet.

Vedkommende var innsatt i arresten cirka kl. 14.45 med hjemmel i politiloven § 9 for å ha vært beruset og forstyrret ro og orden.

Kan ikke huske sist

Spesialenheten for politisaker ble varslet fredag ettermiddag, og har ankommet Tromsø for å etterforske dødsfallet. Det er en fast rutine når noen dør i politiarresten.

- Jeg kan ikke huske sist det skjedde i Tromsø. Spesialenheten har nå kommet og skal etterforske saken. Det er tragisk, men det er viktig for vår del, de pårørende og for samfunnet at rutinene blir gjennomgått, sier politimester ved Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud.

- Var det helsemessige forhold som tilsa at han var i dårlig form?

- Det vet jeg ikke. Det er det spesialenheten nå skal etterforske, og når de etterforsker rutinene våre, gjøres det ofte i forhold til det, samt om vi har fulgt våre rutiner. Han var hos oss i litt over en time, så vi har ikke brukt tid på det spesialenheten skal gjøre. Vi håper nå på å få svar på hva som har skjedd, sier Sæverud.

Spesialenheten på plass

Etterforskningsleder Thomas Nordberg i spesialenheten for politisaker sier at de opererer med at Troms politidistrikt har status som mistenkt i saken.

- Vi er på plass og etterforsker dødsfallet, og hvorvidt politiet har gjort noe ulovlig. Vi vil alltid etterforske ved dødsfall i arresten, sier Nordberg.

Han kan ikke si noe om dødsårsaken på dette tidspunktet.

Nordberg ønsker ikke å kommentere hvordan spesialenheten går fram i etterforskningen, men sier at det er naturlig å se på kamera- og dataovervåkning fra arresten. Han sier også at de vil avhøre personer som har vært i kontakt med avdøde i forkant av dødsfallet.

Nordberg kjenner ikke til om det er oppnevnt advokat som skal representere avdøde eller avdødes familie, men han sier at dette er noe de jobber med å avklare.

- Sørgelig

Ordfører i Lyngen kommune, Sylvi Gunn Jensen, synes dødsfallet er tragisk.

- Det er en liten kommune, og Lyngseidet er et lite sted. Her kjenner alle hverandre, og jeg tror nok at hele bygda synes det er sørgelig, sier ordføreren.

Selv er hun på ferie, men er kjent med at kommunen ikke har opprettet noe kriseteam eller samlingssted for lokalbefolkningen etter hendelsen.

- Det blir det nok heller ikke gjort. Vi ble vel enige om at det ikke var nødvendig. De som er på jobb i kommunen har full kontroll på den situasjonen, sier hun.

Helse- og omsorgssjef i Lyngen kommune Kjellaug Grønvold sier at kommunen har vært i kontakt med de pårørende.

- De vet at de kan ta kontakt med oss om de har behov for det, sier Grønvold.

GLATTCELLE: Den avdøde mannen ble funnet på en glattcelle i arresten på politihuset. Foto: Tom Benjaminsen