Gården på Berg har både sauer, høns, kyr, kalver og kaniner, og driver eggproduksjon og dyrking av grønnsaker. Siden 2008 har elever fra skolene i kommunen lagt deler av undervisningen her og tatt del i de hverdagslige aktivitetene på gården gjennom hele året.

– Fram til i år hadde vi både barneskoleklasser, spesialpedagogiske grupper og arbeidstrening for unge voksne mellom 18 og 30 år, og i 2013 var vi en av de første i Troms som ble godkjent til å være med i prosjektet «Inn på tunet», sier May-Tove Widding og Tor-Gunnar Eliassen.

-Trist

Men i år har ingen skoleklasser funnet veien til gården, og med unntak av arbeidstreningsordningen gjennom Nav har det vært stille på gården.

– Frem til i år kunne skolene søke om støtte for å få råd til gårdsbesøkene og det praktiske knyttet til det. På det meste hadde vi skoleklasser her godt over 30 dager i året. Det var hektisk, men veldig gøy. Etter at potten med midler ble fjernet for å spare penger har ikke skolene lenger råd til det. Vi er selv ikke avhengige av ordningen, men konseptet var veldig godt og vi synes det er trist at elevene ikke lenger har dette tilbudet, sier gårdeierne.

Faller utenfor

De viser til gevinsten ved å la skolene ha et praktisk undervisningsopplegg for elevene og et tilbud om en alternativ skoledag.

– De fleste blomstret da de var her og mange omtalte dagene her som de beste skoledagene i året. I dag sitter man mye foran PC-en og skolen er veldig teoretisk rettet. Det passer ikke for alle, og de som ikke er så gode på skolen får gjennom gårdsbesøk og læring i praksis vist seg fram og gjenvinner troen på seg selv. Uten denne muligheten får elevene et dårligere tilbud, sier Tor-Gunnar Eliassen.

Han henter støtte hos leder for kommunens helse- og omsorgskomité, Brage Sollund (Ap), som mener gårdene gir kommunen muligheter som ikke finnes i det offentlige.

– I dag faller for mange utenfor skolen og da må kommunen kunne gi tilbud om læring på andre arenaer. Hvis man mener alvor med at alle elever skal lære seg å lese og skrive må skolene tilpasse læringen, og for å kunne oppnå det er et tilbud som «Inn på tunet» viktig, sier Sollund.

Sparte 99 millioner

Komitélederen mener et praktisk tilbud ved gårdene bør brukes både i skolen og helsetjenesten i større grad enn hva man hittil har gjort.

– For fire år siden snakket alle om eldrebølgen, men nå viser det seg at økningen i antall brukere i helsetjenesten er størst blant de unge. Vi bruker mye penger på det og da blir det veldig dumt å kutte i et tilbud som «Inn på tunet». Vi må tenke mer forebygging og Arbeiderpartiet har derfor lagt tilbudet inn i sitt budsjett.

Sollund viser også til en rapport hvor fylkesmannen peker på flere positive effekter ved ordningen.

– Det er ikke ofte at fylkesmannen omtaler noe som en «vinn-vinn-situasjon» og da er det synd å ikke skulle satse på nettopp det.

I en rapport fra oktober 2014 om status for prosjektet, viser fylkesmannen blant annet til en suksesshistorie om en jente som i dag har fått seg utdanning og er i full jobb takket være prosjektet.

– Uten Inn på tunet hadde vedkommende etter all sannsynlighet bodd resten av livet i en institusjon. Med en investering på kroner 300.000 i forebygging har kommunen spart samfunnet for en kostnad på kroner 99.000.000, skriver fylkesmannen i rapporten.

For kostbart

Enhetsleder ved Skjelnan skole i Kroken, Rune Torsteinsen, forteller at de var en av skolene som flest dager i året benyttet seg av tilbudet.

– Vi hadde 19 enkeltdager i året ved Widding Gård for 3.–5. trinn. Nå har hele tilbudet falt bort fordi det ikke er nok midler. Vi undersøkte hvor mye det ville koste for oss å finansiere det selv, men det ble for kostbart. Vi har ikke funnet noen erstatning og det er synd for elevene. De beste skoledagene vi kunne tilby dem var da vi var på gården og kunne følge prosessen med dyrene og gårdsdriften, sier enhetslederen.

Torsteinsen håper det finnes politisk vilje til å stable tilbudet på beina igjen.

– Det er jo lov å håpe. Dette var et høykvalitetstilbud hvor elevene fikk et nært forhold til gården, og jeg håper flere ser verdien av det.

GÅRDEIER: May-Tove Widding med kaninen «Fluffy». Foto: Trond Tomassen
ROLIGERE: Tor-Gunnar Eliassen bemerker at det er roligere dager på gården uten skoleelevene. Foto: Trond Tomassen
VIL HA STØRRE SATSING: Brage Sollund (Ap) ønsker å gjenreise tilbudet og bruke gårdene i større grad både i skolen og i helsetjenesten. Foto: Trond Tomassen
Foto: Trond Tomassen
Foto: Trond Tomassen