UNN: 2016-budsjettet på UNN vil få store konsekvenser for bemanningen på sykehuset.

Det bekymrer foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved UNN, Ulla Dorte Mathisen.

– Det jeg har fått presentert er at klinikkene har fått et direkte pålegg fra øverste hold om at det skal kuttes i antall legeårsverk, og at vi har flere leger enn hva det er behov for, sier Mathisen.

Dette i sammenligning med sykehusene sørover.

– Men i nord skal vi opprettholde det samme tilbudet som i sør og med mange små vaktlag. Da er det klart at man trenger flere leger per behandlet pasient dersom man skal opprettholde det samme tilbudet, sier Mathisen.

Pasientsikkerheten i fare

Hun forstår ikke hvordan sykehuset skal klare å opprettholde det samme tilbudet som i dag når det blir færre leger og sykepleiere.

– Dette kan komme til å gå utover sikkerheten til pasientene, sier hun.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen er enig med Mathisen i at de geografiske og demografiske forholdene i Nord-Norge må kompenseres. Han opplyser at UNN i mange år har hatt et budsjett per innbygger som ligger over gjennomsnittet for regionsykehusene, og at dette videreføres neste år.

– Per i dag ligger vi cirka 20 prosent over de gjennomsnittlige kostnadene per pasient sammenlignet med landsgjennomsnittet. I det nye budsjettforslaget vil vi ligge mer enn ti prosent over, sier han.

Han mener at pasientsikkerhet og behandlingstilbud vil bli ivaretatt innenfor disse økonomiske rammene.

Ikke kutt – omfordeling

Ingebrigtsen tilbakeviser også at det er snakk om økonomiske kutt på sykehuset.

– UNN får tilnærmet like mye penger i 2016 som i 2015 – etter kompensasjon for lønns- og prisvekst, sier han. Vi skulle gjerne sett at nye behov ble dekket gjennom realvekst i budsjettene, men når det ikke skjer, så er det nødvendig og riktig å omfordele midler internt i sykehusets budsjett – fra lønn til investeringer og andre kostnader.

– Vil vil bruke mer penger på mer virkningsfulle – men dyrere – kreftmedisiner, vi vil bruke mer penger på IKT – og vi vil overføre penger til investeringer i medisinsk utstyr i 2017, sier Ingebrigtsen.

Det er snakk om i alt 160 millioner kroner som omfordeles internt i sykehusets budsjett.

* 10 Mkr til nye og dyrere medisiner

* 60 Mkr til nye IKT-systemer i pasientbehandlingen

* 90 Mkr til senere investeringer

– Dette er tiltak som gjennomføres for å øke kvaliteten og sikkerheten i pasientbehandlingen, sier Ingebrigtsen.

Forstår ikke

Foretakstillitsvalgt Mathisen mener de ansatte allerede jobber mye, og har korte pauser.

– Og dette blir ikke akkurat forbedret dersom vi blir færre, sier Mathisen.

– Jeg kan ikke forstå at vi skal klare å opprettholde det samme tilbudet som vi har i dag når det blir færre leger og sykepleiere. Dette kan komme til å gå utover sikkerheten til pasientene, sier Mathisen.

Krevende for de ansatte

Ingebrigtsen sier at det vil være krevende for hele organisasjonen å gjennomføre omfordelingen – ikke minst for enkelte avdelinger som har gjennomført tøffe omorganiseringer.

– Eksempelvis vil Hjerte- og lungeklinikken få 13 millioner kroner mindre i 2016. Det etter å ha gjennomført omfattende endringer fra før, sier Ingebrigtsen.

Det er imidlertid uunngåelig, mener direktøren. Det generelle sykdomsbildet har endret seg over tid, og derfor må ressursene følge utviklingen.

– Vi overfører derfor ressurser fra behandling av hjerte- og lungelidelser til kreftbehandling. Det forebyggende arbeidet mot hjerte- og lungelidelser har ført til at vi lever lengre – og da rammes vi i økende grad av kreft. Det fører nødvendigvis til endringer i sykehuset, sier Ingebrigtsen.