Det er gjort flere observasjoner av sneglearten på Tromsøya denne sommeren, og professor i entomologi ved UiT, Arne Claus Nilssen, forteller at han har fått inn flere bilder av brunskogsneglen.

– Men dette er første gang jeg ser den i levende live, sier han.

Skiller seg ut

Nilssen har nå tatt vare på fem snegler som ble funnet ved Plantasjen på Tromsøya. De skal nå undersøkes og avbildes.

– Jeg plukket dem alle på bare et øyeblikk. De ser ut til å ha spredt seg godt i området hvor jeg fant dem. I år er første gang det er gjort observasjoner av brunskogsneglen i Tromsø, og dette er det første beviset på at de nå har kommet hit.

Han forteller at brunskogsneglen ble funnet på Senja og i Alta i fjor. Han fikk også inn et bilde av arten fra Vadsø i mai i år.

– Den er lett å kjenne igjen fordi den skiller seg fra de andre ved at den er mørk på undersiden. Den har også rare striper langs kroppen, sier Nilssen som har jobbet med entomologi i over 40 år.

Les også: Mulig funn av mordersnegle ved Plantasjen

Invaderende art

Brunskogsneglene kan bli opp mot 15 centimeter lange og kalles ofte for «mordersnegler». Det er en invaderende art som er svartelistet i Norge.

– Det er ikke en naturlig art i Norge. Den har blomstret opp de siste 10–15 årene og er lite populær hos planteeiere fordi de spiser mye og ødelegger hageplanter. I tillegg formerer de seg veldig raskt og er derfor vanskelige å bli kvitt, sier Nilssen som ber folk være oppmerksomme på arten.

Han mener det er nærliggende å tro at arten har spredd seg fra planteforretninger som får planter fraktet nordover.

iTromsø var i kontakt med butikkleder Torunn Berg Nilsen ved Plantasjen, men hun hadde ikke tid til å kommentere saken.

Les også: Jakter på mordersneglen

BER FOLK VÆRE OPPMERKSOMME: Professor i entomologi, Arne Claus Nilssen, ber folk i Tromsø være oppmerksomme og sende inn bilder når de observerer arten slik at de kan kartlegge hvor arten befinner seg i Tromsø. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
FØRSTE BEVIS: Brunskogsneglene som er funnet ved Plantasjen på Tromsøya er rundt 10–12 centimeter lange. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen