Hendelsen skjedde tidlig i 2014, og nå har legen fått en advarsel av Statens helsetilsyn. Pasienten var beboer på et av byens sykehjem. I pasientens legemiddelkort står det at vedkommende skal ha den beroligende medisinen Stesolid 50 mg før stell hver tredje uke.

Sov i tre døgn

Dagen etter at denne dosen ble gitt, falt pasienten inne på rommet og ble funnet med hodet mot klesskapet. Legen oppfattet det slik at pasienten nærmest var upåvirket av medikamentene gitt tidligere, og forskrev 70 mg til med beroligende medisiner. Pasienten ble da vanskelig å vekke og sov i tre døgn.

En annen lege ble tilkalt. Denne legen mente at pasienten hadde nedsatt bevissthet, mest sannsynlig forårsaket av en overdosering av beroligende medisiner, dehydrering og fallet som denne legen mente hang sammen med den høye dosen av beroligende medisiner. Pasienten ble lagt inn ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les også: Så lenge må pasienter vente på behandling

«Koma»

I notatene på sykehuset står det at enorme doser av denne beroligende medisinen ikke bør gis til denne pasienten. Årsaken er at medisinen har lang halveringstid hos eldre. Blodprøven som ble tatt viste at pasienten hadde betydelige mengder beroligende medisiner i seg, til tross for at det var gått omtrent 48 timer siden pasienten fikk medisinene. I papirene fra sykehuset oppgis «koma» som hoveddiagnose.

Les også: Tvilling-boom på UNN

Uforsvarlig

Etter hendelsen sendte den tilkalte legen en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms. Legen mente at dosen beroligende medisiner som var gitt til pasienten var svært høy og faglig uforsvarlig. To sykepleiere ved sykehjemmet hadde flere ganger spurt den innklagede legen om det skulle gis så mye medisiner, ettersom de ikke hadde vært med på å gi slike høye doser tidligere. Legen skal da ha svart at det ikke var ufarlig for pasienten, så lenge det ikke ble kombinert med alkohol og andre beroligende legemidler.

Les også: Frykter effekter av budsjett-endringer

– Uheldig episode

Legen selv mener at medisineringen av pasienten ikke var uforsvarlig, men at det var en uheldig episode som i etterpåklokskapens navn ikke skulle ha skjedd. Legen hevder at slike hendelser skjer daglig i helsevesenet. Videre mener legen at pasienten ikke var bevisstløs, men i dyp søvn. Legen forklarer også at pasienten var meget vanskelig å få stelt. Det luktet av pasienten, og andre pasienter ved sykehjemmet reagerte på dette.

Legen hadde i samråd med sykepleierne ved sykehjemmet kommet fram til at den beste løsningen var å få pasienten «sløvet» ved hjelp av medisiner, slik at vedkommende ikke gjorde så mye motstand ved stell. Dette skulle bare skje når man anså det som høyst nødvendig å stelle pasienten, kanskje én gang annenhver uke. Det fungerte bra i begynnelsen med lave doser, men etter hvert avtok effekten. Videre oppgir legen å ha jobbet med eldre i lang tid, og at denne pasienten har vært det vanskeligste tilfellet legen har vært involvert i.

– Svekker tilliten

I sin konklusjon skriver Statens helsetilsyn til legen:

– «Etter vår vurdering er din forordning av Stesolid i de nevnte dosene for å hindre motstand ved stell, egnet til å medføre en fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten, til å påføre pasienter en betydelig belastning, og til i vesentlig grad å svekke tilliten til helsepersonell eller helse- og omsorgstjenesten. Statens helsetilsyn finner etter en samlet vurdering at overtredelsen av helsepersonelloven er så alvorlig at du skal gis advarsel».

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med den aktuelle legen.

Sykehjemsleder: – Vanskelige saker

Enhetslederen ved sykehjemmet hvor pasienten bodde, sier at det på generelt grunnlag er vanskelig å avveie om en pasient skal medisineres eller ei.

Lederen ønsker ikke å kommentere den spesielle saken, men sier at det på generelt grunnlag er vanskelig å bestemme om beboere skal beroliges med medikamenter.

Les også: Nødvendig straff

– På den ene siden er det ikke ønskelig å medisinere, men på en annen side må det vurderes ut ifra hvilken tilstand pasienten er i. Noen er veldig urolige og aggressive. Da må man vurdere hva som er best for akkurat denne pasienten. Er det best om personalet blir slått og sparket, eller er det best for pasienten å få medisiner? Det finnes ikke noe enkelt svar på det. Dette er vanskelige saker, sier enhetslederen til iTromsø.

Enhetslederen understreker at alle avgjørelsene som tas må begrunnes i god forsvarlighet og faglighet.

– Det er legen som må ta den vurderingen. Hvordan man vurderer en og samme person kan variere fra lege til lege. Selv om jeg har ansvaret for beboerne på sykehjemmet, må jeg stole på at de medisinske vurderingene som tas av en lege er rett, forteller enhetslederen.