Dagens bybilde er hentet fra avisen tirsdag 20. mai 1986. Avisen er spekket av 17. mai-reportasjer, og selvsagt ble kåringen av årets æresruss viet plass.

Hvit neger

I 1986 var det Jørn Hoel som ble kåret til æresruss, og under sin tale på podiet på torget gjorde han det klart at han ikke ville ha all æren for seg selv.

– Det er en stor ære for meg å bli kåret til æresruss – spesielt siden jeg aldri har vært russ. Denne æren vil jeg dele med de andre musikerne i byen. Det er umulig å trekke fram alle, men jeg vil gjerne ha ham som har betydd mest for meg opp på podiet. Steinar Albrigtsen – Tromsdalens «hvite neger» og for mange år siden den gutten som ble kjent i dalen fordi han sa «ikke» i stedet for «ikkje», sa Jørn Hoel fra talerstolen.

Inkululeko

De to spilte låten «Inkululeko» fra scenen, og mottakelsen var særdeles god. Ifølge avisartikkelen «klarte de to faktisk å få dem som hadde møtt opp for å høre russetalen til både å synge og klappe i hendene – om noe forsiktig».

Ikke bare øl

Da, som nå, var russepresidenten opptatt av å understreke at russetiden ikke bare handlet om fyll og tull. Russepresidenten i 1986 var Gøril Bertheussen, som senere blant annet har jobbet som rådmann i kommunen. I sin tale la hun vekt på de humanitære aksjonene russen hadde bidratt til det året.

Blant annet solgte russen i 1986 orkideer til inntekt for kampen mot narkotika, og de samlet inn penger til en vaktsentral på brannvakta.

– Selvfølgelig mener vi også at vi etter 12 års skolegang har lov til å slå oss løs – med eller uten alkohol. Dessuten har vi stor betydning for næringslivet. Hva hadde «Jonas» vært uten russen og russefeiringa, sa Bertheussen i sin tale på 17. mai 1986.

Slunkent russetog

Russetoget dette året ble selvsagt også omtalt i lokalavisen. Toget åpnet med en «Russen anno 1986»-plakat, og ble fulgt av to budeier i hest og vogn.

«Et bra bilde på toget – solid men snilt, forsiktig og kontrollert», skrev Bladet Tromsøs journalist.

Men det var visst ikke bare bra å ha et «snilt» russetog. Toget hadde mye innhold, blant annet ble temaer som slanking, fettsuging, atomkraftulykken i Russland og narkotika tatt opp. Dette i tillegg til superlokale spekulasjoner om hva G-en i Bjarne G. sto for, samt parodiering av russetoget fra 1985 – som sto i underbuksehumorens tegn.

På tross av et innholdsrikt tog var ikke stemningen blant folk på topp.

«Mangelen på liv og latter gjorde toget til en middelmådig forestilling», mente «Tromsø».

Da var det godt at Jørn Hoel og den «hvite negeren» kunne løfte stemning en på torget i ettertid.