Skatteetaten holder et øye med grupper for kjøp, salg og byttehandel, et Facebook-fenomen som blir stadig mer populært. Også i Tromsø er befolkningen ivrig etter å omsette både ting og arbeidskraft, men ikke alle er klar over hvilke regler som gjelder for kjøp og salg på sosiale medier.

Svart omsetning

Kommunikasjonsrådgiver i Skatt nord, Sara Katrine Olsen, mener det er en risiko for svart omsetning forbundet med slike grupper.

– På alle arenaer der kjøp og salg av varer og tjenester formidles vil det kunne være en risiko for dette. Skatt nord har hele Nord-Norge i sitt nedslagsfelt, deriblant grupper i tromsøområdet.

Irene Øynes er administrator for gruppa «Selges \ Byttes eller Ønskes kjøpt i Tromsø området», som med sine 35.473 medlemmer er Tromsøs desidert største salgsgruppe. Hun forteller at det er flere som har prøvd seg på ulovlig kjøp eller salg.

– Jeg har blokkert et par stykker som kjøpte opp alt mulig av knuste mobiltelefoner, nettbrett og andre tekniske duppeditter. Da jeg sjekket rundt profilene deres, oppdaget jeg at de hadde registrerte firma hvor de reparerte og solgte brukt utstyr. Ellers er det en del som tilbyr salg av hjemmelagede kaker, vårruller og brød. Dette med hobbyvirksomhet kan strekkes ganske langt, og er vanskelig å kontrollere.

Les også: Det er byens største markedsplass

Kan være straffbart

Øynes forteller at det er vanskelig å holde styr på alt som skjer.

– Jeg prøver så godt jeg kan å holde oversikten her inne på gruppa, men jeg kan ikke være pålogget 24 timer i døgnet. Heldigvis er folk stort sett flinke til å rapportere på innboksen til meg om de ser noe som ikke er helt innenfor reglene.

Hun forteller at hun med jevne mellomrom refererer til skattereglene i forbindelse med svart omsetning, og at både politiet og Skatteetaten har tilgang til gruppa. Dersom regelbrudd oppdages, er dette noe som kan straffes.

– Skatteetaten ser alvorlig på enhver form for forsøk på unndragelse av skatter og avgifter og foretar undersøker ved mistanke om at skattepliktig inntekt ikke oppgis til beskatning, sier Olsen.

Les også: Gode tall fra Nordea i Tromsø

Lett å følge reglene

På nettsidene sine skriver Skatteetaten at enkeltstående tilfeller av salg av personlige eiendeler fra privatpersoner ikke er skatte- eller avgiftspliktig. Eksempler på slike eiendeler er brukte sykler, barnevogner eller ski.

Ifølge et dokument fra nettsiden «handlehvitt.no» er også det en smal sak å selge og kjøpe arbeidskraft på lovlig vis.

Betaling for småjobber opp til 6 000 kroner både hjemme, i hagen, med bilen og på hytta kan være både hvitt, skattefritt og helt uten papirarbeid. Dersom du betaler mer enn 6 000 kroner i året til en privatperson som hjelper til med slike ting, er det skatteplikt på arbeidet.

På skatteetaten.no og handlehvitt.no finnes det også mer detaljerte beskrivelser av regler knyttet til småjobber i private hjem. Olsen forteller at Skatteetaten oppfordrer brukere av salgsgrupper på sosiale medier til å ta en titt på disse sidene.

– Folk bør sette seg inn i gjeldende regelverk. Er man usikker på hva som gjelder, kan man ta kontakt med Skatteetaten.

Les også: Politiet advarer mot steinleggere

MYE STYR: Irene Øynes administrerer Tromsøs største salgsgruppe på Facebook, og forteller at det er vanskelig å passe på at det ikke blir begått lovbrudd av noen av de 35.473 medlemmene. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen