Selv om fiskeværet har vært fraflyttet lenge, er det fremdeles et yndet utfartssted for tromsøværinger. I tillegg holdes det også bryllup, begravelser, barnedåp og konfirmasjoner i øyas kapell. Hvert år arrangeres også Gåsværhelga da folk flokker til den lille øya.

– Nå har det blitt så ille at de tilreisende advares når de skal gå i land på den forfalne brygga, sier Enoksen til iTromsø.

Morkent treverk

Et av problemene på den kommunale kaia er at kaidekket ikke ble impregnert da det ble lagt ned, i motsetning til stolpene som holder kaia oppe.

– Det sier seg selv at kaia blir å morkne under slike forhold. Nå er det så ille at man kan mer eller mindre plukke kaia fra hverandre med hendene, sier Enoksen.

Det har også vært advart mot at de som ferdes på kaia kan falle igjennom enkelte steder. Enoksen frykter nå at kaias tilstand kan bidra til å avvikle en tradisjon som har vart i over 100 år.

– Gåsvær var jo i sin tid et knutepunkt med landhandel, post og 5–6 fastboende familier. Det er fremdeles mange som føler en tilknytning til stedet, sier hun.

Tilknytningen kommer sterkest fram under Gåsværhelga som ble arrangert denne helga.

– For mange med forfedre fra Gåsvær er dette et høydepunkt da de kan få pynte gravene til sine forfedre.

Nå forlanger hun at kommunen gjør noe med situasjonen.

Spesialinspeksjon

– Kommunen plikter å ivareta sikkerheten og verdigheten til alle, også de som ferdes på Gåsvær. Det er noe jeg blir å arbeide for og forventer at mine kollegaer støtter opp om dette arbeidet, avslutter hun.

I kommunen er det Park og veg-kontoret ved Byutvikling som har ansvaret for vedlikehold av de kommunale kaiene. I fjor høst ble det laget en tilstandsrapport over disse.

– I denne ble vi anbefalt å utføre en spesialinspeksjon av kaia på Gåsvær, noe vi regner med å få til på sensommeren eller til høsten, sier rådgiver Roald Johansen i Park og veg.

En slik spesialinspeksjon vil avsløre kaias svakheter.

– Da vet vi mer om hva som må gjøres og vurdere hva vi kan få til, sier Johansen.

Han understreker imidlertid at midler til reparasjoner prioriteres som oftest til områder der det faktisk bor folk.

– Men at Gåsvær har en aktiv kirketradisjon med kirkegård er et moment som kan komme i Gåsværs favør, avslutter Johansen.