Tor Blaasmo er investor og forretningspartner i Norda Partner AS. Han har sendt ut forespørsel til flere kommuner om et samarbeid for bygging og drift av fengsel. Tromsø er en av disse kommunene.

- Norge har stort behov for nye fengselsplasser, sier Blaasmo og viser til at 242 norske fanger blir transportert til Nederland for soning.

- Dette er en verdiskapning som kunne blitt lagt til distriktene.

Offentlig-privat samarbeid

Forespørselen går ut på et offentlig-privat samarbeid (OPS). Det vil si at staten betaler private firmaer for å finansiere, bygge og vedlikeholde offentlige bygg.

- Det ligger en politisk beslutning bak dette. Vi mener det burde settes på dagsorden, sier Blaasmo.

Selv ser han ingen bakdel med dette.

- Vi har ressurser for dette i Norge. Det er kostbart å sende folk til soning i Nederland. Man ser hvilken verdiskapning vi går glipp av. Distriktene kunne hatt kjempenytte av dette, sier han.

Positiv

Tidligere i juli skrev iTromsø om at Tromsø fengsel er fullt og soningskøene lange. Fungerende leder mente dette kunne svekke rettssikkerheten.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) har lest brevet med nevnte forespørsel fra Norda Partners AS, og sier han vil svare på det. Han ser ingen grunn til de prinsipielt skulle være imot.

- Spesielt ikke på byggesiden. Offentlig-privat samarbeid for å få bygget flere fengsler er bra. Køen må være kortes mulig, og da trenger vi flere fengselsceller, sier Hilmarsen.

Han mener det ville vært positivt for tryggheten i samfunnet, og for at de som står i kø kan sone så fort som mulig og få startet livet sitt på nytt.

- Hvis justisministeren er positiv så er vi villige til å se nærmere på saken for Tromsø kommunes vedkommende , sier han.

Behov for flere fengselsplasser

I desember kom det fram i stortingsmelding at justisminister Anders Anundsen (Frp) mente det var behov for fire nye fengsler for å få bukt med soningskøen.

I utviklingsplanen for kapasitet i kriminalomsorgen, heter det at komiteens flertall er positive til en OPS-løsning i nye fengselsprosjekter. Flertallet i komiteen består av medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Komiteen ser først og fremst på Agder fengsel når de nå diskuterer utvidelse. De mener det er viktig at OPS-prosjektet kommer i gang raskt, og at byggingen helst er i gang allerede i løpet av 2016.

I løpet av de siste to årene har Oslo fengsel blitt utvidet med 20 lukkede plasser, og til sammen er 41 lukkede plasser under etablering ved Bodø, Bergen, Hustad og Kongsvinger fengsler.

I tillegg kommer kapasitetsutvidelser. Det vil si 105 nye plasser med elektronisk kontroll (fotlenke) og 50 dubleringsplasser (to på samme celle) i lukkede fengsel. Det er også økt bevilgning for soning i behandlingsinstitusjon tilsvarende 10 plasser.

VIL BYGGE: Tor Blaasmo ønsker, sammen med Norda Partners AS, et samarbeid med kommunene for bygging og drift av fengsel. Foto: Pressefoto
POSITIV: Øyvind Hilmarsen (H) ser ingen prinsipiell grunn til at de skal være imot bygging av privat fengsel. Foto: Ronald Johansen