Tidlig i 2014 ga tromsølegen en pasient en stor dose beroligende midler. Da pasienten ble innlagt ved UNN ble «koma» oppgitt som hoveddiagnose. Denne legen fikk syv måneder tidligere også en advarsel fra Statens helsetilsyn for ikke å ha gitt en av sine pasienter forsvarlig helsehjelp. Det kommer fram i et brev Statens helsetilsyn sendte legen 6. oktober 2014.

Bakgrunnen er at pasienten oppsøkte legen i 2013 i forbindelse med ryggplager og smerter i skulder og kragebein. Disse plagene skal vedkommende ha hatt en stund. Legen ga pasienten smertestillende og henviste til kiropraktor. Pasienten var hos kiropraktor åtte ganger uten spesiell forbedring av plagene. Det var flere ganger kontakt mellom legen og pasienten.

LES MER OM SAKEN: Statens helsetilsyn: - Ikke uvanlig med flere advarsler

Kreft med spredning

På grunn av sterke smerter ble pasienten innlagt av legevakten på Nevrologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge ved en anledning. Det ble ikke planlagt noe videre oppfølging ved UNN og pasienten fortsatte å oppsøke fastlegen sin. Da var pasienten også mye kvalm og ble fort andpusten ved lett anstrengelse. Senere ble pasienten igjen innlagt på UNN. Det ble da diagnostisert kreft med spredning.

Sendte klage

Pasienten sendte en klage på fastlegen til Fylkesmannen i Troms. Pasienten mente at det tok lengre tid enn nødvendig før vedkommende ble tilstrekkelig utredet for å finne årsaken til plagene. Pasienten mente dette fikk negativ konsekvens for utbredelsen av sykdommen og at vedkommende måtte vente lengre tid på behandling. Pasienten døde i 2014.

Ga advarsel

Saken ble sendt til Statens helsetilsyn som har vurdert om legens handlemåte har vært forsvarlig. I sin konklusjon skriver de til legen:

– Din diagnostikk og oppfølging av pasienten var mangelfull. Statens helsetilsyn finner at din håndtering av pasientens symptomer ikke var i tråd med god praksis, herunder forsinket henvisning til røntgenundersøkelse eller annen relevant spesialisthelsetjeneste. Pasienten fikk ikke forsvarlig helsehjelp av deg for sine helseplager. Statens helsetilsyn finner etter en samlet vurdering at overtredelsene av helsepersonelloven er så alvorlige at du skal gis advarsel, er konklusjonen.

Varierende smertetilstand

Legen skriver i sin forklaring til fylkesmannen at pasientens smertetilstand var varierende i intensitet utover 2013. Legen skriver videre at det ikke fremkom noen «rødeflagg» med tanke på at ryggsmertene kunne skyldes kreft/metastaser, før pasienten fikk andre symptomer som kvalme og tungpustethet. Legen begrunner dette blant annet med pasientens alder og at tilstanden varierte en del, fra å bli noe bedre, for så å bli verre igjen.

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med legen uten å lykkes.