Totalt skal 17 ungdommer mellom 16 og 25 år i sving som sommervikarer i Tromsø Asvo i løpet av 8 uker i sommer.

– Det varierer hvor lenge ungdommene jobber. Noen er her én uke, mens andre skal være her hele sommeren, sier daglig leder i Tromsø Asvo Anne Bjørvik Opsahl.

Også arbeidsoppgavene varierer.

Les også: Stor suksess med #drittfritt

– De pakker og kjører frukt, tømmer søppel, vasker, tømmer Fretex-boksene, gjør vaktmestertjenester og jobber i kantiner, sier Opsahl.

Vil unngå stigmatisering

De som vanligvis jobber ved Asvo er der på tiltak, men som alle andre skal også de ha sommerferie.

– Vi har et bevisst forhold til det å ta inn sommervikarer. Vi ønsker å bringe resten av samfunnet inn i bedriften, slik at de kan se at dette er en naturlig del av arbeidslivet. Vi tror og håper også at dette bidrar til at de som jobber her til vanlig ikke stigmatiseres, sier Opsahl.

Mange om jobbene

Rekrutteringen til sommervikarstillingene går stort sett går gjennom bekjente, og de er ikke utlyst andre steder enn på Facebook. Likevel kom det inn nærmere 40 søknader på de 17 stillingene.

Les også: Jubler over muligheten til å bidra til samfunnet

For mange er dette første smaken på arbeidslivet.

– Det var en vanskelig prosess å velge ut hvem som skal få jobbe. Men mange har vært her tidligere år, så det er klart at de har en fordel, siden vi kjenner dem, sier hun.

Gjør en god innsats

Opsahl skryter, nærmest hemningsløst, av jobben ungdommene har gjort.

– Vi har veldig gode erfaringer med sommervikarene våre. De tar initiativ til å gjøre en god jobb, og spør hva de skal gjøre hvis de plutselig står uten arbeidsoppgaver. De er stabile, og jeg kjenner ikke til at noen har forsovet seg, selv om de starter tidlig om morgenen. De kommer til å få gode referanser med seg videre i arbeidslivet, sier Opsahl.

Godt miljø

Også ungdommene selv er fornøyd med jobben de har fått.

– Jeg trives kjempegodt her. Jeg var her i fjor også, og er utrolig glad for at jeg fikk komme tilbake i år, sier Vilde Erlandsen (17).

Les også: Putter billetter i frukten

Hun sier at det er vanskelig å få jobb når man er under 18, og at hun er glad for at hun fikk sjansen i Asvo.

– Det beste med jobben er at det er så godt arbeidsmiljø, så det blir aldri kjedelig å være på jobb. Dessuten er dagene så forskjellige, og vi har så varierte oppgaver, så tiden fly når jeg er på jobb, sier Erlandsen.

Hun forteller at sommervikarene blir godt mottatt av dem som jobber ved Asvo til vanlig.

– Jeg snakker mye med dem. Det er ikke alle som svarer like mye, men det gjør ikke noe, sier Erlandsen.

Nå håper 17-åringen at hun får komme tilbake også i 2016.

– Da har jeg forhåpentligvis lappen, og kan kjøre selv også, sier hun.