– I Tromsø kan det være veldig vanskelig å kjøre. For det første har man trange veier, små skilter man ikke ser og det er mye folk på gatene. I tillegg er det masse trafikk, så man må være forsiktig.

Det sier taxisjåfør Constantin Manirakiza. Han er en av flere iTromsø har snakket med, som mener trafikkbildet i byen er svært uoversiktlig.

Les også: Nordlendinger har dårlige trafikkvaner

– Stressende

Manirakiza forteller at i tillegg til de ulike avvikene er det mange som heller ikke følger loven når de er ute og kjører.

– Enkelte tider er det mange som kjører på rødt lys, spesielt mellom klokken 15 og 17. Kanskje fordi de skal hente barn eller rekke flyplassen. Jeg møter ofte på folk som bryter reglene, sier han.

Marianna Juujärvi er enig med Manirakiza. Hun synes trafikkbildet er så komplisert at hun som regel lar bilen stå hjemme.

– Jeg synes det er stressende, og jeg kjører helst ikke. Det er fordi trafikkbildet er så uklart, og det er mange regler som ikke er intuitive, sier hun.

Les også: Her plages bilistene mest

Interne regler

Juujärvi er ikke alene når hun påpeker hvordan trafikkbildet har utviklet seg til noe for seg selv. Av de iTromsø pratet med tirsdag formiddag var dette noe av det som gikk mest igjen.

– For det meste kjører folk fint, men det er jo mange interne regler. Problemet med det er jo at når folk som ikke har kjørt så mye i Tromsø kommer til byen kan det bli veldig mye rot, forteller Dmitry Kuklin.

Noe annet som går igjen er dårlig merking av veier, og vanskelige plasserte skilt. Tidligere denne uken fortalte iTromsø hvordan merkingen på enkelte steder i Tromsø regelrett mangler.

Dette er noe folk kjenner seg igjen i.

– Nå har jeg bodd her så lenge at jeg har blitt vant til veimerkingen, men hvis man sammenligner med andre plasser ser man at kan være problematisk som turist å finne fram i Tromsø by, det har jeg ikke noe problem med å forstå, sier Lars Røslie.

Vil ta grep

Kommunaldirektør Øystein Nermo forteller at de tar tak i slike mangler fortløpende.

– Vi holder jo systematisk på med trafikkarbeid, og i det ligger det også å sikre at vi har god nok skilting og at folk finner fram. Vi må ta en runde og sjekke hva som egentlig er problemet her, sier han, og legger til:

– Vi har fått tilbakemelding om at ting står greit til, men det er klart vi skal ta tak i det hvis det er problemer, slår han fast.

Marianna Juujärvi vil helst ikke kjøre bil i Tromsø. Foto: Trond Tomassen
Lars Røslie har forståelse for at man kan ha problemer med å finne fram i Tromsø. Foto: Trond Tomassen
Constantin Manirakiza opplever stadig folk som bryter trafikkreglene. Foto: Trond Tomassen
Dmitry Kuklin tror at interne regler i trafikkbildet kan gjøre det vanskelig å kjøre i Tromsø. Foto: Trond Tomassen