iTromsø har de siste dagene skrevet om legen som har fått to advarsler av Statens helsetilsyn på syv måneder. Den første advarselen gjelder at legen ikke oppdaget at en av pasientene hadde kreft. Den andre advarselen fikk legen etter å ha gitt en sykehjemsbeboer for mye beroligende medisiner. Vedkommende sov i tre døgn etter hendelsen.

iTromsø har fått innsyn i alle advarsler Statens helsetilsyn har gitt til leger i Tromsø de siste fem årene. Her kommer det fram at en annen lege fikk advarsel i slutten av 2011 for å ha skrevet ut for mye vanedannende medisiner til en av sine pasienter.

Bekymringsmelding

Helsetilsynet i Troms fikk inn en bekymringsmelding på telefon angående legen og resepter til fem av legens pasienter ble gjennomgått. Det ble hentet inn ekspedisjonsdata fra syv apotek, og ekspedisjonskontrollen viste at legen hadde en stor forskrivning av A og B- preparater til alle de aktuelle pasientene.

I sitt brev til lege skriver Statens helsetilsyn:

– «Statens helsetilsyn har i denne saken vurdert hvorvidt din forskrivning av vanedannende legemidler til de ovennevnte pasientene er forsvarlig. Vi viser i denne sammenheng til at bruk av vanedannende legemidler medfører en rekke problemer som tilsier stor forsiktighet i legers forskrivning. Den alvorligste faren ligger i at forskrivningen kan føre til legemiddelavhengighet eller misbruksproblematikk. Ved siden av de problemer som kan knyttes til avhengighet eller misbruk, vil dette også kunne medføre at pasienten ikke får adekvat behandling for det tilgrunnliggende problem», står det i brevet.

Økte dosen

Hos den ene av pasientene hadde dosen av medisiner som Somadril, Pinex forte og Tramadol økt fra 12 til 14 definerte døgndoser fra 2010 til 2011.

Under Statens helsetilsyns vurdering ble det vektlagt at pasienten har en komplisert smerteproblematikk og at legen har gjort svært mye for å få pasienten utredet for å finne fram til gode behandlingsformer. Det ble også lagt vekt på at legen hadde snakket mye om avhengighetsproblematikk med pasienten.

– «Statens helsetilsyn har imidlertid lagt avgjørende vekt på at nedtrapping ikke er gjennomført, men at forbruket tvert imot er økende. Vi finner at den forskrivningen som foreligger er egnet til å påføre pasienten en betydelig belastning ved å opprettholde og bidra til utviklingen av legemiddelavhengighet, selv om dine intensjoner med behandlingen er gode. Slik situasjonen rundt forskrivningen synes å være, foreligger det etter vårt syn fare for at den er pasientstyrt. Statens helsetilsyn vil bemerke at legemiddelavhengighet også kan medføre at pasienten ikke får adekvat behandling for det grunnleggende problemet. Samlet sett finner vi at du ved din forskrivning til denne pasienten har brutt helsepersonelloven», står det i brevet til legen.

Trappet ned

Hos de andre fire pasientene hadde de definerte døgndosene blitt trappet ned og det ble ikke gitt advarsel for reseptskrivingen.

- ” Statens helsetilsyn legger til grunn at du for disse pasientene har kontroll over din forskrivning, den synes ikke å være pasientstyrt og du gjennomfører nedtrappingsplaner”, står det i brevet til legen.