Ferske tall fra DNT viser en medlemsøkning på 607 personer fra 2014 til 2015 i Troms, noe som tilsvarer en økning på hele 11,5 prosent. Bare i Tromsø har det kommet 471 nye medlemmer, og dermed har medlemsmassen i lokallaget økt med 12 prosent.

Satser på barn og unge

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i DNT tror at medlemsøkningen i stor grad skyldes satsingen på barn og unge.

– Det brukes store ressurser på å legge til rette for at barn og unge skal komme seg ut i naturen. Når barna får smaken av turlivet tidlig, blir det en naturlig del av livet, og de velger å fortsette med å gå på tur.

Habberstad forteller at stadig flere småbarnsfamilier velger tur og hytteliv på norske fjell fremfor sydenferie.

– Barn under 12 år bor jo gratis på hyttene, og da blir ferien veldig rimelig. Mange opplever også at en ferie på fjellet er mer sosial. Alle har det samme målet, og man får mye tid sammen. Det er kanskje noe som mange savner i hverdagen.

SE OGSÅ: Denne videoen er sett 83.000 ganger

Dugnad viktig

Ifølge Habberstad er interessen for dugnadsarbeid også en viktig årsak til at flere har valgt å melde seg inn i foreningen.

– Vi har mange ivrige dugnadssjeler som gjør en utrolig god jobb med å legge til rette for turaktivitet, blant annet gjennom nye turstier.

Styreleder Hilde Grimstad i Troms turlag synes det er flott når folk velger å bidra på dugnad, men ønsker seg enda flere aktive medlemmer.

– Jeg tror det er mye uutnyttet potensial i medlemsmassen.

Grimstad synes selv at dugnad er artig, og legger stor vekt på den sosiale gevinsten.

– Man gjør nyttig arbeid i lag med flere folk. Jeg tror folk har godt av å være med i et sånt fellesskap.

Helsetrend

Ifølge Grimstad profitterer foreningen også på en generelt positiv holdning til helse og friluftsliv i befolkningen.

– Bakgrunnen for medlemsøkningen er nok sammensatt, men det er ikke til å komme unna at holdninger smitter over. Her tror jeg sosiale medier har en del å si. Folk ser turbildene til hverandre på Facebook, og får lyst til å komme seg på fjellet.

Prosjekter og aktiviteter

Daglig leder Lin Einarsdotter Olsen i Troms turlag tror at oppgradering av turstier og hytter har mye å si for antall medlemmer.

– Blant annet ble Dividalshytta ferdig restaurert i år, Trollvassbu har fått et skikkelig ansiktsløft og vi har lagt bedre til rette for å ha med hund på mange av hyttene. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra fornøyde turgåere, så prosjektene har absolutt betydning.

Ifølge Grimstad er prosjekter og aktiviteter den mest verdifulle satsingen til turlagene.

– På nettsiden til Troms turlag har vi en oversikt over gjennomførte og planlagte aktiviteter. Vi har blant annet arrangert flere padlekurs, og vi skal ha flere turer fremover. Sånne ting rekrutterer mye.

TURBOLEIR: Padletur på Jægervatn sommeren 2015. Foto: Tine Mikkelsen/Troms turlag