De siste dagene har det vært mye fokus på Tyrkias bombing av terrororganisasjonen IS, og hvordan dette kan bidra til flere terrorangrep i landet. Særlig på turiststeder. Flere forskere og Midtøsten-eksperter har dermed advart nordmenn i media mot å reise til Tyrkia. Uten at dette ser ut til å stoppe Tromsøværinger fra å ta ferien her.

– Det virker som de fleste tar dette med fatning. Fram til skolene starter er det bare noen få ledige plasser på direkteflyene vi har fra Tromsø til Antalya. I dag har vi faktisk også solgt reiser fra Tromsø til Tyrkia, forteller Christian Grønli, administrerende direktør i Ving.

Forholder seg til UD

Grønli forteller at selv om de fleste forholder seg rolig til situasjonen, har det kommet inn mange spørsmål fra reisende.

– Vi har selvsagt hatt kunder som er bekymret i forkant av sin reise til Tyrkia, og vi har hatt andre som har avbestilt eller booket om reisen sin. Likevel er dette relativt få totalt sett, sier han og legger til at de vanligste spørsmålene dreier seg om det er trygt å reise til landet.

– Vi forholder oss til Utenriksdepartementets reiseråd og opplysningene vi får fra lokale myndigheter i Tyrkia. UD har foreløpig ikke endret reiserådene for de turistområdene vi befinner oss i, og disse områdene ligger mellom 800 og 1000 km fra grenseområdene til Syria. Dermed er det vanlig drift på alle våre reisemål og mange kunder melder om normalt ferieliv.

– Folk flest føler det er trygt

Hos Ticket reisebyrå i Tromsø merker de imidlertid nedgang i salget til Tyrkia.

– Vi har merket litt nedgang, men ikke så veldig mye. Jeg kan ikke huske å ha fått inn noen avbestillinger og mitt inntrykk er egentlig at folk flest føler det er trygt å reise til landet, forteller Kjetil Johannesen, selger hos Ticket Tromsø.

Også de følger nøye med på Utenriksdepartementets hjemmesider.

– Vi sjekker UDs sider flere ganger om dagen og oppdaterer kunder deretter. Ellers prøver vi jo å selge det som passer best for kunden, og det er klart at dersom man ønsker varme og lave priser, så er det Tyrkia som gjelder. Da opplyser vi også om situasjonen i landet, og det er svært sjeldent at noen da sier at de ikke ønsker å reise dit, forteller Johannesen.