Sommeren har riktignok tatt seg opp den siste måneden, men de lave temperaturene man så i juni har gjort at både befruktningen og blomstringen av multeplantene har kommet for sent i gang.

– Det blir nok lite multebær i år, det har jo vært veldig kaldt og dårlige forhold for insekter. Blomstringen blir veldig sen på multene, og inntektene får ikke bestøvet plantene, den kombinasjonen gjør at det blir lite bær, forteller professor i entomologi ved Tromsø Museum, Arne Nilssen.

Les også: Lagde multerap

– Elendig

Leder i Tromvik og Åsheim utmarkslag, Alvin Berntsen, bekrefter Nilssens spådom. Han forteller at på yttersida av Kvaløya ser det dårlig ut for bærene.

– Det er elendig med bær her. Vi hadde en kald og regntung juni og da blir det dårlig. Vi ser vanligvis hvordan året blir på denne tida, og det blir nok veldig sent med bær i år. Vanligvis hadde sesongen vært i gang nå, sier han.

Berntsen forteller at det dårlige multeåret kan få konsekvenser for lokalbeboerne i Tromvika.

– De fleste her har jo litt inntekt av multebærene, men i år tror jeg det blir lite for salg.

Les også: Forsker melder dårlig bærhøst

Humlene har nøkkelen

Nilssen hos museet forklarer at den viktigste aktøren når plantene skal bestøves er humlene. De kalde temperaturene i juni har gjort det svært vanskelig for dem.

– Det er bare dronningen som overvintrer, etter at insektene har paret seg på høsten. Hun klarer nok å lage et bol og legge noen egg, men hun må ha arbeidshumlene til å hjelpe seg utover sommeren. De kom nok veldig sent i gang i år, sier entomologen.

Dermed blir det svært få humler før juli setter inn, og bestøvingen kommer ikke ordentlig i gang.

Verre enn i fjor

Selv om temperaturene har steget den siste tiden, og insektene har blitt mer aktive, er det nok for sent for flere av bærene.

– Det påvirker også blåbær. Det blir sent der og. Selv om den har tatt seg litt opp var det flere uker forsinket i forhold til de gode somrene.

Sammenlignet med fjoråret blir ikke overraskende denne sesongen veldig svak.

– Det er en kjempestor forskjell på i fjor og i år. Da hadde vi en liten varmebølge i begynnelsen av juli, og bestøvningen ble veldig mye bedre, konkluderer Nilssen.