MJELDE: Fire dekar jordbærland. Under hundrevis av jordbærplanter bugner det av bærkart – og noen av dem begynner å få den etterlengtede rødfargen som signaliserer «nordnorske jordbær».

For det er jo det bærelskerne her nordpå venter på – at de lokale jordbærene skal bli ferdige.

– Om kanskje en uke eller ti dager er det mulig å få bær herfra. Og i midten av august vil nok sesongen være i full gang, sier Asbjørn Nilsen, jordbærdyrker på Kvalnes ved Mjelde på Kvaløya.

Godt bær-vær

De siste dagers godvær har skikkelig satt fart på sakene. Fortsatt er det mest grønt under plantene selv om det er et og annet modent bær å finne.

– Vi er sent ute i år. Det har vært en kald sommer, den kaldeste jeg kan huske, og bærsesongen er forsinket. Vanligvis er vi i full plukking fra midten og slutten av juli, sier Nilsen.

Den kalde sommeren til tross, det ligger like fullt an til å bli en god bærhøst.

– Det har visstnok vært kjølig, men det har samtidig vært tørt her ute på Mjelde. Det betyr at bærene har kunne blomstre godt, sier Nilsen.

Kølister

Og – som sagt – om de siste dagers varme holder i seg vil Nilsen åpne jordbæråkrene sine for selvplukkere.

– Det er lange lister på folk som har lyst til å komme hit ut og plukke. Om man ønsker å komme hit er man nødt til å melde seg slik at man kan stå på venteliste, sier Nilsen.

Selv om det er mange som står på listene tror Nilsen at det vil være nok bær.

– Har vi tur med været vil vi kunne plukke jordbær i flere måneder. Vi har tidligere om årene hatt jordbær et godt stykke ut i oktober, sier han.