I 2013 valgte 23.410 norske par å gifte seg - 8.706 i kirka, 7.712 borgelig, 5.283 i utlandet og 1.709 par i trossamfunn utenom statskirka. Human-Etisk Forbund går inn under sistnevnte.

I Tromsø giftet 322 par seg i 2013.

Sissel Nordnes er sertifisert som vigsler av Human-Etisk Forbund, og er nå inne i sitt femte år med humanistiske vielser. Hun opplever at humanistiske vielser på mange måter åpner for mer kreativitet.

– Sist helg viet jeg for eksempel et par som kom inn i en robåt. De ble viet på ei brygge nedfor et naust som de har på sommerplassen sin, og gjestene sto i fjæra, forteller hun.

– Paret kom inn med gummistøvler, og hjalp hverandre på med bryllupsskoene.

Utendørs

De fleste vielsene Nordnes har gjennomført, har skjedd utendørs.

– Da er det også mest rom for kreativitet, og så har man alltid en plan B dersom været blir dårlig, forteller hun.

Vigsler Ragni Rasmussen i Human-Etisk Forbund har viet par i 12 år, og opplever at om lag halvparten av parene ønsker utendørs-vielse.

– Slik har det vært fra starten av. De fleste vielsene har vært spesielle, men jeg husker særlig en vielse i biblioteket i Tromsø på en nydelig sommerdag. Biblioteket var åpent, det var fantastisk musikk og et nydelig brudepar. Det har festet seg, sier Rasmussen.

I fjæra

De fleste som velger en humanistisk vielse begrunner det med at de ikke har en religiøs tilknytning.

– Min rolle er også det å være seremonirådgiver. Det er ikke alltid par har sett for seg veldig klart hvordan de ønsker at seremonien skal være. Da hjelper jeg dem, og vi kommer sammen på hvordan ting skal gjøres. Andre igjen har tenkt nøye igjennom hvordan de vil ha det, forteller Nordnes.

Hun har gjennomført vielser både i fjæra, på stranda, på Hella og på Sommarøya.

– Dessuten har jeg viet et par på en skole, og jeg har viet et par i Forskningsparken, forteller hun.

Tradisjoner

Selv om parene kanskje velger utradisjonelle vielsessteder, står tradisjoner fortsatt sterkt, mener Nordnes.

– Tradisjonen med at bruden vil at faren skal følge henne til seremonien, sitter enda ganske hardt i. Det er mange som ønsker det, og det sitter nok igjen at faren skal overlevere datteren sin. Et alternativ er at brudeparet kommer inn sammen. I tillegg har de fleste tradisjonelle brudekjoler. De som kommer til oss ønsker gjerne en høytidelig seremoni, de ønsker å pynte seg og være fine.

Verken Nordnes eller Rasmussen har opplevd de sprø henveldelsene.

– Det har aldri vært snakk om noe som ikke har vært i nærheten av å være gjennomførbart, sier Rasmussen.

– Det det gjerne er diskusjon om, er været!

– Mange ønsker å vies på en plass som betyr noe for dem. Jeg har viet par i deres egen hage. Jeg vet også at det andre steder i troms har vært gjennomført vielser langt utenfor allfarvei, men jeg har aldri viet noe på for eksempel et fjell, forteller Nordnes.

Sang og dikt

Også kirka møter på kreative ønsker når det kommer til vielsen, og ifølge sokneprest Kjell Riise i Tromsø Domkirke er kirka også åpen for å gjøre ting på andre måter enn de oftest gjør.

– Jeg synes det er veldig fint når brudeparet setter sitt preg på vielsen med for eksempel musikkinnslag, lesning av dikt eller slikt som preger seremonien. Jeg har også vært med par til utlandet, for å vie dem der. Når det gjelder steder å gifte seg på har det vært litt forskjellig praksis her til lands. Etter at det var en vielse i en telefonkiosk, ble biskopene opptatte av å stramme litt inn, sier han.

– Dersom man ikke gifter seg i en kirke, kan man ha en kirkelig vielse på et sted der det har vært en kirke en gang - altså kirketufter. Det finnes både på Hillesøy og på Sandøya. Ellers kan man ha vielsen på steder der det er tradisjon for det - for eksempel på vikingetunet i Tønsvika. Man kan også ta vielsen på forhånd, og få en kirkelig velsignelse utendørs, på det stedet man ønsker, sier han.

Han opplever allikevel at de ikke har fryktelig mange slike henvendelse i Tromsø.

– Det handler kanskje litt om klima? Folk ønsker gjerne å gifte seg inne i kirka - den gir en fabelaktig ramme rundt vielsen.

KREATIV: Sokneprest Kjell Riise mener man absolutt kan ha kreative, kirkelige vielser. Han har flere ganger vært med på at brudeparet har preget seremonien med egenvalgte dikt, sanger eller annet. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen