Ann-Kristin Mortensen har fått nok av at veien til hytta på Ringvassøya er dekket av saueskitt. Etter at hun delte sin frustrasjon på Facebook, har ikke responsen latt vente på seg.

– Ja, det er mange som irriterer seg over det. Bildene ble tatt på onsdag og flere har gitt meg tilbakemeldinger. Nå har det regnet litt så noe er vasket bort, men det ser helt grusomt ut, forteller hun til iTromsø.

Frykter ulykke

Bildene av saueskiten langs og på veien er ifølge Mortensen tatt like forbi vannanlegget på Simavika på Ringvassøy.

– Det er 80-sone her og vi kjører med hjertet i halsen. Jeg er født og oppvokst på lande og vant med sauer. Da pappa hadde sau, var vi ikke sen om å jage dem opp på fjellet hvis de gikk langs veiene, sier Mortensen oppgitt, og setter spørsmålstegn ved at bonden lar sauene gå på veien.

Full av skit

Slik det vises på bildene Mortensen har lagt ut på Facebook, er det en god del saueskitt som ligger i veibanen og på veiskuldra.

– Bilen må vaskes hver gang vi kommer hjem, fordi den er full av dritt. Dekkene og under bilen er helt dekt av dritten. Dette skjer år etter år og saueskiten er alltid der. Sauene ligger også i og langs veien konstant, og jeg har aldri sett bonden jage etter dem for å få dem unna veibanen, forteller Mortensen, som nå har tilbrakt flere uker av ferien på hytta.

– Jeg har ikke snakket med bonden, men jeg vet at det er mange som har snakket om det og at flere er oppgitt over situasjonen, avslutter hun.

– Skit på nettet

Det er sauebonde Ivar Sørensen som i mange år har hatt sau på søndre del av Ringvassøy, men nå har datteren Anne-Lise Sørensen tatt over gårdsdriften.

– Hva er mest skadelig? Er det skitten som er i veien eller den som blir spredd på nettet? spør Ivar Sørensen, når iTromsø ringer.

Sauebonde Anne-Lise Sørensen er oppgitt over det som skrives på Facebook.

– Det virker som et forsøk på å bli kvitt sauedriften og mye av det som er skrevet på Facebook er skikkelig ufint. Jeg tok over driften i 2013 og blir allerede angrepet. Det er jo ikke særlig fristende for andre unge bønder å ta over gårdsdrift, når man blir møtt med sånt som dette.

Skyldes varme og insekter

Hun forklarer at det er varmen som gjør at sauen trekker ned fra fjellet.

– På varme sommerdager blir det veldig varmt og mange insekter i skogen. Da trekker de ned til fjæra og til veien for å slippe unna insektene og å kjøle seg ned. Vi har jaget sauen opp til fjells mange ganger og har også fått hjelp til dette. Vi har det travelt på gården med høy og annen drift, så de må ikke tro vi er late og ikke orker å passe sauen, forteller Sørensen.

Hittil i år har det ikke vært noen påkjørsler av Sørensens sau.

– At sauen reker i veien skyldes også at feristene i området ikke er i stand, legger hun til.

Koselig med sau

Ann-Kristin Mortensen avviser blankt at Facebook-innlegget handler om å bli kvitt sauedriften.

– Det er bare en fordel at det er sau som går i marka her, så dette er langt ifra noe forsøk på å bli kvitt sauene. Det er bare at de ligger i veien og all saueskiten som er et problem. Ellers er det kjempekoselig med dyr her, så dette handler absolutt ikke om et ønske om å bli kvitt sauedriften, sier hun.

OPPGITT: Ann-Kristin Mortensen har hytte på Ringvassøy og er lei av å få bilen full av saueskit. Foto: Privat
LEI: Sauebonde Ivar Sørensen er lei av det spres negativ prat om sauene og synes det er synd at datteren, som nå har tatt over driften, blir utsatt. Foto: Jon Terje Eiterå