Tromsøpalmen har sin opprinnelse fra Iran, Irak og Tyrkia. For oss er arten uønsket og som ubrukelig ugress å regne, men i Iran har arten en lang historie som nytteplante.

– Arten har faktisk utrolig mange bruksområder i Iran. Blant annet brukes stilken til unge planter som en type sylteagurk, og pulveriserte frø brukes som krydder, forteller Dilli Prasad Rijal ved seksjon for naturvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Kurerer flatulens

Rijal holder på å ta en doktorgrad ved UiT og skriver sin doktorgradsavhandling om tromsøpalmen. Han forteller at pulveriserte frø og selve blomsten på planten brukes til å krydre alt fra kylling til ris.

– Du kan si at frøene brukes som en type universalkrydder. Blant annet for å krydre bønner, linser, kylling, og kjøtt. Selve blomsten brukes for å krydre ris, og planten er også å finne i supper, sier han.

I tillegg er tromsøpalme, eller golpar som arten heter på persisk, en av de mest tradisjonelle plantene i iransk medisin.

– Den brukes blant annet for å kurere mageknipe og migrene, og brukes også som antioksidant og antiinflammatorisk. Den vanligste sykdommen planten kurerer er flatulens, sier Rijal.

– Har mange ulikheter

Arten skal angivelig inneholde hele 24 kjemikalier som passer til medisinsk bruk. Én måte å få i seg disse på er rett og slett å drikke planten.

– Man lar bladet fra planten ligge i vann i cirka ett døgn. Innholdet i bladet havner da i vannet som man deretter drikker. En annen måte er å koke planten og drikke det som te, sier Rijal og legger til at selv om arten i Iran og Tromsø er den samme, bør man ikke prøve på dette i Norge.

– Selv om det er samme plante, produserer de forskjellige kjemikalier og har mange ulikheter. Arten kan være brukende ett sted, men det betyr ikke at den er det andre steder. Dermed kan jeg ikke si at det er trygt å bruke planten på denne måten i Norge.