Like ved fotball-løkka på Slettaelva skole, beskyttet mot vær og vind under et lite partytelt, står det tre ungdommer som driver sin egen lille kiosk.

Boller, brus, saft og godteri selges for en billig penge til tørste og slitne fotballspillere i sommerferien.

Donerer til Røde Kors

Man skulle kanskje tro at dette var den vanlige ungdommen som sparer til klassetur, men nei da. Denne gjengen gir nestan alt til Røde Kors.

– Vi har åpent fra klokken 12–18 så ofte vi kan, sier Ali Ylikoski (13), som forklarer at det har vært noen opphold når hans medarbeidere har vært på ferie.

– Vi tjener 600 kroner på gode dager. Vi er litt avhengig av at folk spiller fotball her, men det kommer også voksne innom for å støtte kiosken, sier Asta Natalie Korsnes Jensen (13), som legger til at hver ansatt får en symbolsk sum hver av det de tjener.

– Så var det en fotballturnering her en dag. Da fikk vi 1.300 kroner inn, sier Ylikoski.

Samlet 1.100 i vinter

Det er klart ungdommene ikke akkurat klager på torsdagsværet med sol og god temperatur. Men dette er ikke første gang kioskmedarbeiderne har gjort akkurat dette.

I vinter samlet de 1.100 kroner, som de donerte til Røde Kors sin bekjemping av ebolaviruset. For det fikk de et takkebrev som henger like ved kiosken. Her legger ungdommene til at medelevene Stener Wirkola og Eirik Brede Nilsen var med å starte opp tiltaket.

– Vi tjente mye mer, men vi måtte ta opp lån hos foreldrene våre for å kunne starte opp driften. Nå i sommer blir det nok mer penger, sier Pettersen, som ikke enda har bestemt hva pengene skal gå til i år.

– Vi har diskutert litt fram og tilbake, men vi skal komme fram til noe bra, sier Pettersen.

Fast kunde

Blant fotballspillerne som var på løkka pekte medarbeiderne ut en av dem som er regnet som stamkunder på kiosken.

– Det er godt å få litt mat og drikke når man spiller fotball. Så trenger man ikke gå til butikken, og tilbake til butikken for å pante flaskene, sier Sigurd Gjerstad Mølmann (15) til iTromsø.

– Folk slengte bare brusboksene fra seg på banen, så vi gir pant i kiosken for dem som tar med boksene tilbake, sier Pettersen.

– Jeg har handlet her hele sommeren. Jeg trenger ikke ta med meg noe hjemmefra, for jeg får alt jeg trenger her, sier Mølmann.

Sigurd Gjerstad Mølmann (15). Foto: Kent-Einar Myreng